Oskrnavljena tabla sa imenom udruženja novinara

Nezavisno društvo novinara Vojvodine saopštilo je da su tabla sa natpisom imena tog udruženja i poštansko sanduče oskrnavljeni "po ko zna koji put za redom".

Izvor: Beta

Subota, 07.07.2018.

19:43

Oskrnavljena tabla sa imenom udruženja novinara
Foto: Thinkstock

Udruženje, čija se kancelarija nalazi u Zmaj Jovinoj ulici u Novom Sadu, u saopštenju je izrazilo zabrinutost što zaposleni u NDNV takve prizore zatiču "praktično jednom mesečno, a izostaje adekvatna reakcija nadležnih državnih organa

"Poštansko sanduče razlupano je i bačeno na zemlju, sa skinutim natpisima NDNV, Medija centra Vojvodine i redakcije Vojvođanskog istraživačko analitičkog centra VOICE. Na zemlji su se uokolo nalazile i kamenice, koje su verovatno poslužile za uništavanje imovine udruženja, a tabla sa imenom je ponovo bila potpuno izgrebana i uništena do neprepoznatljivosti", piše u saopštenju.

NDNV je naveo da zbog učestalog ponavljanja sličnih prizora, takve vandalske ispade prepoznaje kao "ozbiljnu pretnju, kako po sigurnost članova našeg udruženja, tako i po novinarstvo uopšte i slobodu govora".

Udruženje je ocenilo da je "evidentno da su nasilnici ovaj akt usmerili direktno protiv svega za šta se NDNV zalaže, a to su sloboda medija, ljudska prava i sigurno okruženje za novinare i njihov rad".

Dodaje se da ovo nije prvi put da se NDNV suočava sa napadom u samom centru Novog Sada, u jednoj od najprometnijih pešačkih ulica, kao i da su i rukovodioci i saradnici udruženja "već dugo meta velikog broja direktnih pretnji smrću i drugih verbalnih napada".

NDNV je pozvao državne organe da konačno počnu ozbiljno da reaguju na takve incidente.

"Podsećamo i da dalji izostanak adekvatne reakcije može da ugrozi nedavno započeti dijalog između predstavnika novinarskih i medijskih udruženja sa Vladom Srbije o izradi nove medijske strategije i bezbenosti novinara, koji su, kao što smo više puta istakli, međusobno zavisni", dodaje se u saopštenju.

Incident je prijavljen policiji i drugim nadležnim organima, a uviđaj je obavljen u prostorijama NDNV.

"Međutim, naša dosadašnja iskustva sa sličnim incidentima potpuno nas obeshrabruju, jer do sada niti jedan počinilac nije uhvaćen ni kažnjen", stoji u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: