"Mali Dačić i "veliki Pacoli"

Proces priznavanja, odnosno povlačenja priznanja Kosova izaziva pažnju i zbog kontroverznih izjava šefova diplomatija Ivice Dačića i Bedžeta Pacolija.

Izvor: B92

Petak, 06.07.2018.

15:55

screenshot

Dačić je na ceremoniji obeležavanja godinu dana vlade rekao da je Papua Nova Gvineja poništila odluku iz oktobra 2012. godine o priznanju Kosova kao nezavisne države.

Do sada je, prema Dačićevim rečima, ovo šesta država koja je povukla odluku o priznanju kosovske nezavisnosti - Liberija, Surinam, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi.

Odmah je reagovao Pacoli koji je odbacio kao "falsifikat i izmišljotinu" navode ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da je Papua Nova Gvineja povukla priznanje nezavisnosti Kosova.

"Dačić je odlučio da ponovo nastavi sa izmišljotinama i falsifikatima u odnosu na Kosovo. Posle prethodnih falsifikata koji su mu se vratili kao bumerang, on je predstavio dokument koji je pripremljen ko zna gde o navodnom povlačenju priznanja", napisao je Pacoli na društvenoj mreži Fejsbuk.

Pacoli je i u junu na svom tviter nalogu objavio da srpski mediji šire lažne vesti pošto je Ivica Dačić na konferenciji za novinare predočio kopiju note Ministarstva spoljnih poslova Liberije o povlačenju priznanja.

"Upravo sam razgovarao sa Vladom Liberije i potvrdili su mi da Liberija nije povukla priznanje Kosova. Vesti i nota koju šire srpski mediji su lažne i deo pokušaja ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da širi lažne vesti", napisao je tada Pacoli.

Vest da je Gvineja Bisao povukla priznanje saopštena je krajem novembra prošle godine na konferenciji za novinare, na kojoj je, osim Dačića, bio prisutan i premijer te države Umaro Sisko Embalo. On je demantovao da je Gvineja Bisao priznala Kosovo kao nezavisnu državu.

"Nisam video nijedan papir o priznanju Kosova", rekao je Embalo.

Samo dva meseca od povlačenja priznanja Kosova, Bedžet Pacoli objavio je opet na svom Tviter nalogu da je Vlada Gvineje Bisao potvrdila da je priznanje Kosova "valjano", čime je ponovo pokazala svoju podršku.

"Posvećeni smo jačanju bilateralne saradnje i vrlo brzo će naš ambasador biti akreditovan", napisao je Pacoli tada na Tviteru.

On je rekao da je notu kojom se potvrđuje priznanje Kosova Gvineja Bisao dostavila i Vladi Srbije.

"Posle dugotrajnog rada i mnogih razgovora, sinoć sam obavešten od strane ministarke spoljnih poslova Surinama, a u toku noći je izašla i nota, da je Vlada Surinam donela odluku o povlačenju odluke o priznavanju Kosova", rekao je Dačić na konferenciji za novinare održanoj 31. oktobra 2017. godine.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova saopštilo je istog dana, do sada, nije dobilo nijedan zvanični dokument da je Surinam povukao priznanje Kosova.

"Stoga, u ovim okolnostima, Ministarstvo spoljnih poslova se bazira samo na prijateljskim odnosima između Republike Kosovo i Republike Surinam i noti zvaničnog priznavanja ove države od 8. jula 2016. godine, kojom je Vlada Surinam priznala Kosovo za nezavisnu i suverenu drzavu", navodi se u saopštenju.

Umesto Pacolija oglasio se njegov savetnik Jetljir Zumberaj koji je rekao da se radi o "kleveti".

"Povlačenje priznanja ne postoji kao koncept u međunarodnom pravu. Sve je to kleveta, dok je Dačić šarlatan", kazao je Zumberaj za prištinske medije.

I oko povlačenja priznanja Kosova od strane Sao Toma i Principa, Burundija i Gvineje Bisao iz Beograda i Prištine stizala su oprečne informacije i dijametralno suprotni komentari Dačića i Pacolija.

Ton kojim dvojica ministara vode ovaj verbalni sukob možda najbolje ilustruje razmena nimalo diplomatska razmena reči iz novembra prošle godine. Tada je Pacoli, na Fejsbuku, Dačićeve najave o povlačenju priznanja Kosova nazvao "don kihotovskim" naporima.

"Tako si mali, Ivice Dačiću... Razočaravaš me svakog dana sve više", napisao je Pacoli u poruci na toj društvenoj mreži.

Odmah je odgovorio i srpski ministar inostranih poslova rečima da je "kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli malo nervozan, jer im ne ide kako su planirali, kako su im obećali i kako su platili".

"Kad sam toliko mali, ti veliki Pacoli, pa što ne postadoste članovi Uneska ili Interpola, što poništiše priznanje Surinam i Gvineja Bisao? Što si ti više ljut, veliki Pacoli, ja sam sve zadovoljniji", poručio je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: