Dve loše vesti za dečake zarobljene u pećini VIDEO

Spasioci na Tajlandu i dalje neumorno rade kako bi spasli 12 dečaka i njihovog trenera koji su više od deset dana zarobljeni u poplavljenoj pećini.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 05.07.2018.

20:08

Dve loše vesti za dečake zarobljene u pećini VIDEO
Foto: Tanjug/AP

Napore spasilaca mogla bi znatno da oteža najavljena monsunska kiša, prva je loša vest koja je objavljena danas, a druga je da su medicinski pregledi zarobljenih dečaka pokazali da još uvek nisu dovoljno snažni da bi pokušali izaći sa spasiocima, rekao je neimenovani pripadnik tajlandskih mornaričkih specijalaca za CNN.

Jake kiše koje se očekuju u nedelju mogle bi znatno da podignu nivo vode u pećini i poplave džep u koji se grupa sklonila, navodi BBC.

Novi službeni lekarski izveštaj pokazuje da dvojica dečaka pate od iscrpljenosti i neuhranjenosti, a bivši američki mornarički specijalac Kejd Kurtli ocenio je u intervjuu za CNN da bi ronjenje trebalo da bude poslednja opcija jer bi takav pokušaj verovatno doveo do smrtnih slučajeva.

"Stavićete nešto na njih da dišu pod vodom, a ne znaju ni da plivaju. Ima toliko mnogo načina na koje to može poći po zlu. Za razliku od ronjenja u okeanu gde, ako imate problema sa opremom, izronite na površinu, to se ne može dogoditi u ovim tunelima", upozorio je on. Dečaci uzrasta od 11 do 16 godina i njihov 25-godišnji trener zarobljeni su 12 dana, a ronioci su ih pronašli u ponedeljak, na grebenu udaljenom oko četiri kilometra od ulaza u pećinu.

Dobili su hranu, ćebad i medicinsku pomoć, a spasioci pokušavaju da provuku kablove kroz pećinski tunel kako bi mogli da se čuju s članovima svojih porodica.

U regionu Čiang rai gde se pećina nalazi, prethodnih dana bilo je suvo, što su spasioci iskoristili da ispumpaju iz pećine veliku količinu vode.

Do danas su ispumpali oko 128 miliona litara vode, a nivo vode u pećini u proseku se smanjivao za po 1,5 santimetara po satu.

Međutim, zbog očekivane kiše, guverner Narongsak Osothanakorn rekao je da se "spasioci trkaju s kišom", prenosi BBC.

"Računamo koliko vremena imamo ako padne kiša, koliko sati i dana", kazao je Osothanakorn.

Pećinski kompleks Tam Luang redovno biva poplavljen u kišnoj sezoni do septembra ili oktobra, zbog čega rastu strahovanja da bi dečaci mogli da ostanu zarobljeni mesecima.

U slučaju da ne bude moguće ispumpati vodu iz pećinskih tunela u dovoljnoj meri za izlazak zarobljene grupe, spasioci iznad pećinskog kompleksa traže eventualnu rupu kojom bi se spustili do dečaka, a uče ih i osnovama ronjenja.

Međutim, takav vid spasavanja predstavljao bi veliki rizik, pošto mnogi od dečaka ne znaju da plivaju i mogli bi da se uspaniče.

Prema rečima ronilaca, put grupe do izlaza iz pećine trajao bi oko pet sati.

Ilon Mask voljan da pomogne

Milijarder i preduzetnik Ilon Mask poručio je na Tviteru da bi bio voljan da pomogne dečacima zarobljenim u pećini na Tajlandu.

Maska je jedan korisnik Tvitera upitao da li bi bio voljan da ponudi svoju pomoć u spasavanju dečaka, na šta je Mask odgovorio: "Verujem da vlada Tajlanda ima ovo pod kontrolom, ali bio bih srećan da pomognem ukoliko postoji način da to uradim".

"Forčen" navodi da za sada nije jasno kako bi Mask mogao da pomogne, ali podseća da postoji opcija bušenja pećine sa površine i spasavanje dečaka na taj način.

Mask je vlasnik, između ostalog, "Boring kompanije", koja se bavi i bušenjem tunela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: