Ko je i kako povukao priznanje i kako se Priština bunila

Priznanje kosovske nezavisnosti do sada je povuklo pet zemalja, a šef srpske diplomatije Ivica Dačić najavio je da će to uskoro učiniti i šesta.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 05.07.2018.

07:12

Ko je i kako povukao priznanje i kako se Priština bunila
Foto: EPA-EFE Petrit Prenaj

Kako prenosi "Blic", skoro svako od tih povlačenja, pratila je rasprava sa kosovskim političarima, koji uporno tvrde da se to nije dogodilo.

Na osnovu uvida u dokumentaciju Ministarstva spoljnih poslova, list piše da je prva država na svetu koja je povukla priznanje bila je Surinam koja je to učinila u oktobru prošle godine i kada je Dačić kazao da se na tome "dugo radilo i mogo razgovaralo".

Priština je, podseća Blic, tada tvrdila da "povlačenje priznanja ne postoji kao koncept u međunarodnom pravu", kao i da je sve kleveta, a "Dačić šarlatan". Druga država koja je povukla priznanje je Sao Tome i Principe. Ta država je priznala kosovsku nezavisnost 2012. godine, ali je nova vlast tu odluku poništila godinu dana kasnije i optužila svoje prethodnike za korupciju oko priznanja.

Gvineja Bisao je povukla priznanje krajem prošle godine, što je javnosti saopštio premijer Gvineje Bisao Umaro Sisko Embalo, koji je tada kazao da o priznanju Kosova nije video nijedan papir, ali posle su se javili kosovski zvaničnici koji su tvrdili da je nezavisnost priznata "valjano".

Početkom ove godine priznanje je povukla i država Burundi, a to je objavio Dačić na desetogodišnjicu jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, rekavši da toj "proslavi" želi da da prilog.

Poslednja u nizu zemalja koja je povukla priznanje bila je Liberija, a u noti se, između ostalog, navodi da je Liberija 2008. godine priznala kosovsku nezavisnost na osnovu saznanja da Beograd nije spreman da pregovara o rešenju sa južnom pokrajinom Kosovo. Međutim, ta zemlja danas ima drugačiji stav, a to je da želi da poštuje ono što se Beograd i Priština dogovore.

Ni ovo povlačenje nije prošlo bez reakcije, pa je kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli tvrdio da je u pitanju lažna vest, i da su mu to potvrdili u vladi Liberije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: