"Verovao je da Srbija može da zameni Vizantiju"

Izvor: B92

Četvrtak, 05.07.2018.

07:55

"Srpski narod u svom nasleđu ima dugu i lepu srednjovekovnu istoriju, tokom koje je razvoj države pod Nemanjićima sredinom 14. veka, za vreme Stefana Dušana, omogućio proglašenje carstva i verovanje da će Srbi biti sposobni da zamene umornu Vizantiju i zaustave nadolazeće Turke."

"Razloga za takva očekivanja bilo je više: srpsko carstvo, koje se protezalo od severa Balkanskog poluostrva do Korinstksog zaliva, raspolagalo je značajnim ekonomskim potencijalom i ideološkom baštinom Vizantije", piše u uvodu knjige o caru Dušanu koja se na poklon dobija uz svaki primerak Nedeljnika

od četvrtka 5. jula.

Svi čitaoci novog Nedeljnika na poklon dobijaju petu knjigu iz edicije "Nemanjići - ljudi svog vremena".

Knjigu pod naslovom "Car Dušan - najveći uspon srpske srednjovekovne države", napisao je dr Kosta Nikolić.

"Stefan Dušan je od svojih predaka nasledio jaku državu, koja je sigurnim koracima koračala ka vrhuncu vojne i političke moći. Kapital stican tokom vladavine njegovog dede i oca omogućio mu je da Srbiju uzdigne u najjaču silu na Balkanu. Stefan Dušan je jasno zacrtao ciljeve svoje vladavine - nastaviti putem svoga dede - Svetog kralja Milutina. Od tog trenutka pa sve do smrti, on je širio svoju državu, koja je upravo za njegovog vremena bila najveća u svojoj istoriji. Srbija se širila na račun Vizantije; sa preuzimanjem starih grčkih gradova i čitavih oblasti, Stefan Dušan je preuzimao i vladarsku ideologiju vizantijskih careva (vasilevsa)", piše između ostalog.

Navodi se i da je Dušan rođen kao prvi sin u braku kasnijeg srpskog kralja Stefana, nazvanog Dečanski po njegovoj zadužbini, i princeze Teodore, kćerke bugarskog kralja Smilca (brak je sklopljen između 1300. i 1305).

"Obično se smatra da je rođen oko 1308. godine. Izvor za to jeste učeni vizantijski istoričar Nićifor Grigora, koji je pisao da je srpski kralj u vreme bitke kod Velbužda (1330) imao sina od 22 godine, koga je 'veoma brižljivo odgajao za naslednika prestola'.

Grigorin podatak osporava jedan od starijih srpskih letopisa (koporinjski), čiji je protograf (tekst koji je poslužio za prepis) nastao početkom XV veka. Taj letopis beleži 1312. kao godinu Dušanovog rođenja. Ukoliko bi ovaj podatak bio tačan, Dušan bi u vreme bitke kod Velbužda imao 18 godina, što ne protivreči njegovoj ulozi u ratu i otporu protiv oca naredne godine..."

U novom Nedeljniku čitajte još:

- Svedok veka: Mate Meštrović, sin najpoznatijeg jugoslovenskog vajara, o svom ocu, našoj istoriji, srpsko-hrvatskim odnosima...

- Životna ispovest Nikole Jokića, najskupljeg srpskog košarkaša svih vremena

- Čovek o kojem bruji svet: Nedeljnik otkriva ko je Redoan Faid, koji je helikopterom pobegao iz zatvora, i kakve su njegove veze s Balkanom

- Svim čitaocima i magazin "Original" na poklon

- Uvodnik Veljka Lalića: Duda i akademik

- Intervju: Kameron Manter, bivši ambasador SAD u Beogradu

- Kolumna Ljiljane Smajlović: Američki idioti?

- Kolumna Draže Petrovića o Mundijalu i nama: Srpski đerdan od granita na srpskom golu Hrvatske

- Istraživanje Gorana Nikolića: Trgovinski rat, katastrofa na pomolu

- Spoljnopolitička analiza Željka Pantelića: Portret Horsta Zehofera

- Mundijalska kolumna Veljka Miladinovića

- Potraga za dečacima u Tajlandu

- Medenizmi: Dipl. DJ

- Ekskluzivna kolumna nobelovca Marija Vargasa Ljose

- Kolumna pisca Nikole Malovića

- Intervju: Stranglers

- Intervju: Ana Popović

- Nova istraživanja: Šta znači dobra veza

- Redovni dodatak: Kina danas, najzanimljiviji tekstovi iz najmnogoljudnije zemlje sveta

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: