"Tužićemo Srbiju zbog presude za grupu 'Simini četnici'"

Nacionalni Savet romske nacionalne manjine i Romski Centar za strategiju, razvoj i demokratiju će se tužiti državu Srbiju Međunarodnom sudu u Strazburu.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.07.2018.

22:34

Default images

Kako su naveli, Srbiju će tužiti zbog presude za grupu "Simini četnici" koja je oslobođena optužbi za silovanje i ubistva 21 Roma.

Grupu je za počinjene zločine 1992. godine u selu Skočić, kod Zvornika, oslobođena prvo 2015. godine presudom Višeg suda, a pre dva dana i odlukom Apelacionog suda u Beogradu.

Kako je naveo Romski centar, tužiće Republiku Srbiju jer "toleriše težak ratni zločin koji su izvršili državljani Srbije pod uniformom i oružjem koje su im dali tadašnja JNA, Vojska Republike Srpske i MUP Srbije".

U saopštenju koje je upućeno predsedniku, premijerki, Ministarstvu prave, OEBS-u i drugim međunarodnim organizacijama, ocenjuje se da je oslobađajuća presuda skandlozna i da su njom poniženi svi Romi, a posebno oni koji su preživeli masakr i došli da svedoče.

Dodaje se da je posebno jedan deo presude obrazloženja Apelacionog suda vređa inteligenciju svakog normalnog čoveka i pokazuje stepen nepoštovanja romskih žrtava.

"Zaključak Apelacionog suda u Beogradu je da nisu sve Rome iz Skočića mogli da ubiju svi koji su za to optuženi. Neko je morao da vozi taj kamion, neko je skidao ljude sa kamiona i transportovao do jame, neko je silovao oštećene pre streljanja, neko je streljao, a neko čuvao stražu", ukazali su iz Romskog centra i Saveta za Romsku nacionalnu manjinu.

Dodali su da će takva presuda značajno uticati na promenu romske politike prema državi, da će doprineti povećanju tenzija i jaza između Srba i Roma "posebno ako se ima u vidu da su žrtve islamske veroispovesti".

Po optužnici, grupa je upala u selo 12. jula raznela džamiju, a potom ušla u romsku mahalu, zapalila kuće i silovala žene.

Potom ;su preostale Rome odvezli do jame na mestu zvanom Hamzići u blizini sela Šetići, gde su ih ubijali i bacali u jamu, u koju su na kraju bacili bombu. ; Tom prilikom ubili su 27 civila Roma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: