"Novosti": Đaci u Srbiji i Republici Srpskoj uče isto

Beograd -- Usaglašen tekst deklaracije o opstanku srpskog naroda. Predviđa se da lekcije iz istorije, goegrafije i srpskog jezika za đake u Srbiji i RS budu usaglašene.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Prema pisanju "Večernjih novosti", ove nedelje odbori za obrazovanje ozvaničili su ujedinjavanje nastavnih planova, a taj list saznaje da prosvetni stručnjaci sa dve strane Drine na njima rade već nekoliko meseci.

Pedagoški zavod Republike Srpske već je formirao svoj tim, a uskoro bi i srpski Zavod za unapređivanje kvaliteta obrazovanja trebalo da oformi odsek koji će se baviti samo nacionalnim korpusom tema u nastavnim planovima i programima. One će sa posebnom pažnjom da budu ugradjene u nastavu osnovnih i srednjih škola.

"Svaka ozbiljna država ima svoju nacionalnu nauku koja se bavi nacionalnim korpusom tema. U svakoj državi to su specifične teme i deca stiču drugačija znanja. Svi o tome vode posebnu brigu i u svetu i u regionu, pa na isti način i mi treba da se posvetimo nacionalnim temama. S obzirom na specijalne veze sa Republikom Srpskom i na to da je reč o zajedničkoj istoriji i tradiciji, sa njima ćemo unapredjivati ovu oblast", kaže za "Novosti" ministar prosvete Mladen Šarčević.

On kaže da za sada neće biti promene udžbenika, a kako na red bude dolazilo inoviranje celokupnog nastavnog plana i programa u nekom razredu, u nove udžbenike će se integrisati i novine u nacionalnim temama.

Direktor Zavoda za unapređivanje Zlatko Gušanović kaže da su već imali nekoliko sastanaka sa kolegama iz Republike Srpske oi da su u toku pripreme za formiranje posebnog sektora koji će se baviti očuvanjem nacionalnih vrednosti u nastavnim planovima i programa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 165 idi na stranu