"Pokazali smo eliti koja kaže da smo 'bezubi naprednjaci'"

Generalno sam zadovoljna učinjenim mada uvek može više i bolje, ima i pouka koje treba da izvučemo, kaže premijerka sumirajući godinu dana na čelu vlade.

Izvor: Tanjug

Sreda, 04.07.2018.

07:18

Tanjug, Dimitrije Goll

Zadovoljna je, kaže Ana Brnabić, onim što je urađeno za standard građana, što je zadržana finansijska disciplina, ali ono čime je najviše zadovoljna je što je Niš dobio novi klinički centar, a što su u Beogradu ponovo otvoreni Muzej savremene umetnosti i Narodni muzej.

"Pokazali smo tzv. eliti, koja nas proglašava za 'bezube naprednjake' da smo kulturu vratili u fokus, što je izuzetno značajno i zbog ekonomije", poručila je premijerka u intervuju za Novosti.

Ono čime nije zadovoljna je što smo, kaže, mnogo vremena izgubili na stvarima koje je trebalo da budu uradjene posle 2.000-te.

U tom kontekstu pominje da matične knjige sedam godina nisu prenete u elektronski oblik, da se tek s ulaskom u reformu škola shvatilo da 70 odsto njih nije uknjiženo, što su nam na Filozofskom fakultetu toaleti i dalje čučavci...

A na kritike da se previše bavi digitalizacijom i time zapostavlja tradicionalnu ekonomiju odgovara da uspešne države rade te dve stvari paralelno, a da pobednici razumeju trendove i idu im u susret.

"Verujem da će narod stati iza predsednikai Vlade"

Govoreći o rešavanju pitanja Kosova, premijerka kaže da nema roka za postizanje kompromisa sa kosovskim Albancima i potpisivanje pravonoobavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine, te ocenjuje da je predsednik Aleksandar Vučić na sebe preuzeo veliki teret - da proba da reši "kosovski čvor" za sve buduće generacije.

Brnabić za kaže i da će ona kao premijerka, ali i cela vlada u tome stajati iza Vučića i da u tome neće biti populisti, već će se truditi da generacijama koje dolaze ne ostave konflikte i nerešena pitanja.

Brnabić ne isključuje da bi moglo da dođe do promene formata dijaloga, ali napominje da, ukoliko se uključe SAD, što traži Priština, onda za stolom treba da budu i Rusija ili Kina.

Upitana šta ako narod odbaci pravno obavezujući sporazum s Prištinom, Brnabić kaže da to može da se desi, ali smatra i da onda narod treba da preuzme odgovornost za budućnost svoje dece.

"Ako i kada budemo imali neki uzajamno prihvatljiv kompromis na stolu, pre svega prihvatljiv za Srbiju, verujem da će narod stati iza svog predsednika i vlade", kazala je Brnabić.

U tom je kontekstu navela i da su promene u vladi odložene, ocenivši da bi bilo neozbiljno pominjati tu temu dok "vodimo ozbiljnu diplomatsku bitku" za KiM". "Sada je važno da u svakom trenutku demonstriramo jedinstvo, jer je mnogo zemalja i ljudi u svetu koji bi želeli da vide razjedinjenu i slabu Srbiju", dodala je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

121 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: