Leto tek počelo, tri agencije nasamarile putnike iz Srbije

Za nešto više od mesec dana srpski turisti prevareni su od strane tri domaće agencije u kojima su uplatili letovanje u Grčkoj ili kupili avionske karte.

Izvor: B92

Utorak, 03.07.2018.

13:32

Leto tek počelo, tri agencije nasamarile putnike iz Srbije
Ilustracija: Gettyimages

Jednoj grupi putnika letovanje je otkazano pred put, drugoj grupi tokom puta, a pojedini su imali poteškoća da se sa svog odmora vrate kući.... Sličnih situacija bilo je i ranijih godina.

Slučaj turističke agencije, koja se godinama reklamirala kao jedna od najuspešnijih u jugoistočnoj Evropi, "Flaj flaj trevel" otkriven je krajem maja kada su pristigle pritužbe građana koji su agenciji platili avionske karte ali putovanje nisu mogli da realizuju.

Alarmirana je Turistička inspekcija Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i ispostavilo se da je "Flaj flaj trevel", odnosno njegov pravni sledbenik "Kofer turs" u blokadi i da novac koji su dobili od putnika nisu uplatili aerodromu. U slučaj se uključila i tržišna inspekcija, a obavešten je i MUP. U međuvremenu, sve poslovnice ove agencije su zatvorene, a prema rečima pomoćnice ministra turizma zadužene za turističku inspekciju Vera Božić Trefalt radi se o uplaćenim avionskim kartama za destinacije širom sveta.

"Ono što je u suštini bitno je - da li putnik može da nadoknadi svoja sredstva jer se radi o avionskim kartama za gradove širom sveta. Kad su u pitanju putnici koji su sami kupili avionsku kartu - nije deo turističkog aranžmana, moći će da traže povraćaj sudskim putem, a kada je u pitanju turistički aranžman - tu je donekle lakša situacija, turistička inspekcija će reagovati, kroz garanciju putovanja moći će da nadoknade svoja sredstva", pojasnila je.

U drugoj polovini juna pakao je počeo za turiste koji su uplatili letovanje u agenciji S.A.B. Trevel. Oni koji su već stigli na svoje odredište ostali su bez prevoza nazad u Srbiju, pa je, prema rečima direktor JUTA Aleksandra Seničića, poslato šest autobusa koji su vratili srpske turiste. Mnogo većoj grupi naših turista letovanje je otkazano pred put. Reč je o više od dve hiljade prevarenih.
Ilustracija Getty Images
Tu nije kraj onima koji su želeli na letovanje. Sinoć su dva autobusa puna putnika za Grčku ispražnjena u Kragujevcu i Kraljevu, a "nesuđeni" turisti prepušteni su da se sami snalaze i vrate kućama.

Kako navodi portal Morava info, za manje od sat vremena od kako su krenuli na letovanje, vlasnik čačanske agencije "Jazz Travel" obavestio je vozače da se letovanje otkazuje.

Kako su tom portalu rekli razočarani putnici koji su na put krenuli iz Čačka, sve je bilo u najboljem redu do Kragujevca, kada je vozač zaustavio autobus i šokiranim turistima saopštio da se njihovo letovanje otkazuje.

Kako saznaje portla Morava info iz nezvaničnih izvora, vlasnik "Jazz Travela" je odmah, pošto je vozačima autobusa koji su trebali da prevezu "nesuđene" turiste saopštio da završe vožnju i putnike isprate iz vozila, sam otišao u policiju.

Po nezvaničnim saznanjima, razlog za iznenadno otkazivanje ovog aranžmana je dug koji vlasnik ove agencije nije izmirio prema grčkim domaćinima, pa je odlučio da otkaže letovanje ovoj grupi putnika pre nego što stignu do Grčke i ne dožive veće neprijatnosti.

Turisti iz Srbije i ranije su doživljavali slične neprijatnosti.

Srpski turisti, među kojima i porodice sa malom decom, njih 234, izbačeni iz hotelskih soba zbog spora egipatske agencije "Brajt skaj" sa partnerskom agencijom "Junajted trevel" iz Beograda 2011. godine. Vlada je tada poslala avion koji je naše turiste prevezao nazad u Srbiju.

Godinu dana kasnije, agencija "Triniti travel" dospela je u žižu interesovanja kada zbog njenih neisplaćenih dugovanja turisti iz Srbije nisu mogli da se vrate u Srbiju sa letovanja u Egiptu. U vraćanju turista učestvovala je Vlada Srbije koja je obezbedila avion.

Prošle godine, putnici smederevske turističke agencije "Blu vorl travel" doživeli su na grčkom ostrvu Evija pravu agoniju.

Grupi turista koja je stigla u Edipsos saopšteno je da ne mogu da uđu u apartmane koje su platili dok ne doplate 300 evra, jer je agencija, navodno, ostala dužna za prethodnu grupu, a nije platila ni njihov smeštaj.

Novi turisti su tada odbili da napuste autobus dok se ne reši problem, a oni kojima je to bio poslednji dan nisu mogli da krenu kući.Opširnije o tome - OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: