"Ostajem pri svom stavu, nije vreme da papa dođe u Srbiju"

Beograd -- Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej kazao je da i dalje ostaje pri svom ranijem stavu da nije vreme za dolazak pape Franje u Srbiju.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / Tanja Valić
Foto: Tanjug / Tanja Valić

Šef diplomatije Ivica Dačić ocenjuje da bi poseta pape Srbiji donela korist.

Moj stav kao državnika je da bi u interesu Srbije bila poseta pape, naročito u kontekstu nepriznavanja Kosova. Teško će u budućnosti biti nekog pape koji ima više razumevanja za nas od pape Franje, rekao je Dačić za "Blic".

"Svojevremeno sam rekao šta imam i ostajem pri tome", rekao je patrijarh Irinej za današnje izdanje "Blica".

Govoreći o susretu sa državnim sekretarom Vatikana, kardinalom Pjetrom Parolinom, Irinej je kazao da nije bilo govora o dolasku pape Franje.

"O tome nijednu reč nismo razmenili. Ni sa jedne ni sa druge strane. Bilo je govora o drugim stvarima, ali o tome ne", kazao je patrijarh Irinej.

Početkom ove godine poglavar SPC je rekao da nije vreme za dolazak pape Franje i da je "zbog svega što se desilo u prošlosti i ogromnog broja prognanika iz Hrvatske veliki deo naroda protiv toga".

Kao razlozi za nedolazak pape u Srbiju, uvek se čuo stav SPC da bi papa prvo trebalo da se pokloni žrtvama Jasenovca, pa tek onda da dođe u Beograd.

Prema navodima lista, tumačenja su da se atmosfera menja zbog toga što Vatikan nije priznao Kosovo i zato što nije proglasio za sveca Alojzija Stepinca, zagrebačkog nadbiskupa u vreme NDH, kojeg Srbija smatra saučesnikom režima odgovornog za mnoge ratne zločine nad Srbima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 165 idi na stranu