"Ne postoje bosanski, hrvatski ili srbijanski Srbi..."

Na Mrakovici je obeleženo 76 godina od Bitke na Kozari, simbola stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša, prenosi RTRS.

Izvor: B92

Nedelja, 01.07.2018.

13:31

Screenshot/TV Prva

Tada je ubijeno oko 40.000 civila, a 68.000 ih je proterano i internirano u logore.

Svečanosti su prisustvovali predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran DJorđević i ministar rada i boracko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović.

Navodi se da je Dodik rekao da je narod Kozare podnosio stradanje koje je organizovano s ciljem njegovog nestanka.

"Ovde je u pitanju istinska priča o ustaškom ubijanju Srba. Ubijana su deca. Stradanje Srba je bilo istinski projekat Nezavisne države Hrvatske (NDH), plan koji je realizovan već sa Pagom i Jadovnom", rekao je Dodik i dodao da su Srbi žrtve Hrvata i muslimana koji su podržali NDH.

Dodik je naveo da su Srbi jedini imali državu i da su dali slobodu drugima stvaranjem Jugoslavije.

"Obe Jugoslavije bile su velike srpske političke i nacionalne zablude. Svesni stradanja, moramo da sprečimo nova, jer Srbi ne mogu da žive bez slobode", rekao je Dodik.

On je kazao da ne postoje "bosanski", "hrvatski" ili "srbijanski" Srbi, kako to neki pokušavaju predstaviti, već da su svi Srbi jedan, jedinstven narod.

"Nama slobodu niko neće dati, zato je moramo braniti i čuvati. Srbi su uvek delili slobodu sa drugima i ona je uvek vezana za državu. Uvek smo, braneći državu, branili slobodu. Danas sam ponosan na Republiku Srpsku", poručio je Dodik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: