Brod sa 60 migranata pristaće u Barseloni

Madrid -- Humanitarni brod, koji je spasio 60 migranata u vodama u blizini Libije, pristaće u Barseloni, saopštio je neimenovani portparol iz kabineta španskog premijera.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP/Salvatore Cavalli
Foto: Tanjug/AP/Salvatore Cavalli

Španski spasilački brod izvukao je danas 60 migranata iz zakrpljenog gumenog čamca u Sredozemnom moru, u blizini Libije, koji je izazvao još jedan politički spor između Italije i Malte oko toga koja zemlja bi trebalo da dozvoli brodu da pristane.

Portparol iz kabineta premijera rekao je da brod "Open arms", kojim upravlja španska humanitarna grupa "Proaktiva open arms", ima pravo da pristane u Barselonu. Neimenovani portparol, koji nije ovlašćen da govori u medijima, rekao je da će biti potrebna četiri dana da brod stigne do Barselone.

Sa broda "Open arms" prethodno su saopštili da su spasili migante, među kojima je pet žena, troje tinejdžera i jedno dete od devet godina, nakon što su ugledali kako gumani čamac, zalepljen lepljivom trakom, pluta u moru.

Deluje da su svi migranti u dobrom stanju, naveo je AP.

Italijanski desničarski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini rekao je da spasilaški brod "može da zaboravi" na ulazak u italijansku luku i poručio da bi brod trebalo da ode u Maltu, kao najbližu luku.

Njegov kolega iz Malte uzvratio je navodeći da je brodu bliže italijansko ostrvo Lampeduza. U roku od manje od mesec dana otkako je stupio na funkciju, Salvini predvodi politiku zatvaranja luka za humanitarne brodove koji preuzimaju migrante iz pretrpanih krijumčarskih brodova, napominje britanska agencija.

Pre nego što je zabranila ulaz brodu "Open arms", koji nije prevozio migrante, Italija je, ranije ovog meseca, zatvorila svoje luke za brod "Akvarijus" sa 630 migranata, koji je nakon toga završio u Španiji, i za brod "Lajflajn" koji je, sa oko 230 ljudi, potom preusmeren na Maltu.

strana 1 od 470 idi na stranu