Merkel osigurala sporazum sa 14 članica EU?

Nemačka kancelarka Angela Merkel navodno je osigurala sporazum sa 14 članica EU da brzo vrate tražioce azila.

Izvor: Beta/AP

Subota, 30.06.2018.

20:16

Merkel osigurala sporazum sa 14 članica EU?
EPA/Ludovic Marin

To je učinila u pokušaju da okonča raskol u svojoj vladi zbog politike prema migrantima, navodi nemačka agencija dpa, a prenosi AP.

Ona takođe želi da uspostavi prihvatne centre na nemačkim granicama u kojima će biti procesuirani zahtevi za azil, dodaje agencija.

Pismo s ovim predlogom je nemačka kancelarka, šefica Hrišćansko-demokratske unije (CDU), nakon dvodnevnog samita EU u Briselu prosledila liderima stranaka vladajuće koalicije, sestrinskoj Hrišćansko-socijalnoj uniji (CSU) iz Bavarske i Socijaldemokratskoj partiji Nemačke (SPD).

Merkelova je u tronedeljnom sporu s konzervativnim ministrom unutrašnjih poslova Horstom Zehoferom, koji je na čelu CSU-a.

Zehofer, čiju stranku na jesen očekuju pokrajinski izbori u Bavarskoj, zapretio je da će sa nemačkih granica vratiti migrante čiji su zahtevi za azi odbijeni ili koji su podneli zahteve u nekoj drugoj zemlji EU. Nemačka kancelarka je odbacila njegov pristup, insistirajući da je potrebno pronaći zajedničko evropsko rešenje za migrantsku krizu, čime bi se održalo jedinstvo u EU.

Spor bi mogao da dovede do raspada decenijama starog saveza CDU i CSU, ukoliko Zehofer nastavi sa svojim jednostranim potezima, što bi moglo da dovede do pada vlade. Obe stranke danas su održale odvojene sastanke na kojima su raspravljale o predlozima Angele Merkel i daljim koracima.

Merkelova se u petak vratila sa samita EU na kojem je postignut sporazum da Grčka i Španija preuzmu migrante koji su kod njih podneli zahteve za azil, a u okviru ukupnog dogovora svih 28 članica EU da olakšaju pritisak migracija u Evropi. Kako se navodi u pismu na osam strana, u koje je agencija dpa imala uvid, ona se obavezala da će obezbediti dogovor da polovina članica EU preizme migrante koji su kod njih podneli zahteve za azil.

Među tim zemljama su Mađarska, Poljska i Češka, koje su ostro kritikovale otvoren stav nemačke kancelarke prema migrantima, ali i Belgija, Francuska, Danska, Estonija, Finska, Litvanija, Letonija, Luksemburg, Holndija, Portugal i Švedska.

Zvaničnici u Mađarskoj i Češkoj demantovali su da su potpisali bilo kakav dogovor o vraćanju migranata. Portparol Angele Merkel rekao je da su te zemlje izrazile spremnost da pregovaraju o dogovoru o boljoj saradnji i vraćanju migranata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: