"Hapšenje Lukajića izraz euforije ustaštva"

Organizacija starešina Vojske Republike Srpske najoštrije je osudila hapšenje pukovnika VRS Dane Lukajića, pripadnika Komande Prvog krajiškog korusa VRS.

Izvor: Tanjug

Subota, 30.06.2018.

19:03

Foto: EPA-EFE/Sascha Steinbach

On je uhapšen u Hrvatskoj pod izgovorom da je bio komandant logora Manjača, što je, tvrde starešine, bez ikakvog osnova.

Predsedništvo te organizacije traži od institucija Republike Srpske i institucija Bosne i Hercegovine da energično protestuju kod hrvatskih vlasti zbog hapšenja Lukajića i odmah zatraže njegovo puštanje na slobodu.

U saopštenju za medije ta organizacija navodi da "nacionalističkoj Hrvatskoj smeta obeležavanje stradanja Srba od ustaških vlasti, od strane udruženja srpskog naroda čiji je član pukovnik Dane Lukajić".

Time se, kako kažu, žele zaplašiti svi koji dolaze da se poklone žrtvama stravičnih zločina ustaške vlasti u NDH, u Drugom svetskom ratu.

Starešine VRS smatraju da je postupak Hrvatske "izraz euforije ustaštva koje je snažno okupiralo sve segmente društva".

"Treba istaći da je Dane Lukajić u više navrata bio svedok i tužilaštva i odbrane u Haškom tribunalu i Sudu BiH i niko ga do sada nije optuživao za zločine koje sada pokreće Hrvatska", navedeno je u saopštenju.

Uz ocenu da je reč o osveti hrvatskih vlasti, starešine navode da protiv Lukajića ni Haški tribunal ni Sud BiH, koji je nadležan za pokretanje postupka, nisu našli razloga, dok su, kažu, hrvatske vlasti to učinile da zaplaše Srbe. Sve to, zaključuju, upućuje na zaključak da proustaškim vlastima u Hrvatskoj ne treba verovati i da predstavnici srpskog naroda koji su učestvovali u odbrambeno-otadžbinskom ratu moraju bojkovati odlaske u Hrvatsku, jer za njih nema mesta u takvoj Hrvatskoj.

Na hapšsenje Lukajića reagovala je i Međunarodna Komisija za otkrivanje istine o Jasenovcu sa sedištem u Londonu, navodeći da ovo nije prvi put da vlasti Hrvatske hapse i privode hodočasnike i učesnike Međunarodnih Konferencija o Jasenovcu, Jadovnom i komemoracija zrtava hrvatskog genocida.

Podsećaju na slučaj Mileta Dakića koji se vraćao iz Banja Luke kao učesnik Međunarodne Konferencije o Jasenovcu i koji je uhapšen u prisustvu akademika Srboljuba Živanovića, predsednika Međunarodne Komisije, koji je potpisao saopštenje dostavljeno medijima. Dakić je, podsećaju, proveo skoro dve godine u zatvoru odakle je pušten bez ikakvog dokaza o krivici.

U saopštenju Međunarodna Komisija svojim clanovima savetuje da ne prelaze granicu Hrvatske dokle god ta drzava ne promeni stav prema ucesnicima komemoracija i međunarodnih konferencija o stradanju Srba, Jevreja i Roma u Hrvatskoj.

Lukajića je danas privela hrvatska policija na graničnom prelazu Ličko Petrovo Selo kada je u organizaciji Udruženja "Jadovno 1941" iz Banja Luke s grupom hodočasnika krenuo na komemoraciju žrtvama ustaškog logora Jadovno.

Kako je javio HRT, Lukajić je uhapšen pod optužbom za ratni zločin, te da je bio komandant logora Manjača u BiH. Program obeležavanja sećanja na žrtve Jadovna kasnio je upravo zbog hapšenja Lukajića, a Dušan Bastašić, predsednik udruženja "Jadovno 1941.", kazao je da je Hrvatska policija smatrala da Lukajića treba privesti.

Mladen Ivanić, član Predsedništva BiH, rekao je da je informisan o hapšenju Lukajića. "Ovde, kao što znate, nema telefonske veze, ali mi smo pokrenuli neke aktivnosti drugim putem", rekao je Ivanić, koji je prisustvovao komemoraciji za žrtve ustaškog logora Jadovno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: