"Želimo da izgradimo mostove u EU i da smanjimo tenzije"

Austrija je preuzela od Bugarske šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom, uz obećanje da će bolje zaštititi spoljne granice tog bloka 28 zemalja.

Izvor: Beta

Subota, 30.06.2018.

16:15

Foto: Gettyimages

Na svečanosti kod Šladminga kancelar Sebastijan Kurc je rekao da šestomesečno predsedavanje predstavlja "čast, ali i veliku odgovornost za Austriju”, navodi Asošiejted pres.

Na svečanosti je, prenosi Blumberg, bugarski premijer Bojko Borisov predao Kurcu "štafetu" predsedavanja, a došao je i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk dan pošto su lideri EU na samitu u Briselu postigli dogovor o migrantima.

Kurc je kazao da će njegova uloga u narednih šest meseci biti da pomogne smanjenju tenzija u Uniji, i ocenio da je "međunarodno okruženje trenutno nepovoljno".

"Želimo da iskoristimo ovih šest meseci da izgradimo mostove u EU i smanjimo tenzije. Fokusirani smo i na izgradnju Evrope koja štiti, što je moto našeg predsedavanja", kazao je Kurc.

Tusk je pohvalio moto austrijskog predsedavanja "Evropa koja štiti" i naveo da je potreba za bezbednošću postala očigledna tokom migrantske krize.

Dodao je da Evropljani očekuju da njihovi lideri "pokažu odlučnost u uspostavljanju osećaja sigurnosti i reda".

"Ne zbog toga što su ođednom postali ksenofobični i žele da podignu zidove prema ostatku sveta, već zato što je posao svake vlasti da sprovodi zakon i da štiti svoju teritoriju i granicu", naveo je Tusk.

Predsedavanje omogućava Austriji da upravlja sastancima i utvrđuje prioritete dok se EU bori s prilivom migranata, s upravljanjem granicama i drugim pitanjima, uključujući Bregzit.

Kurc je došao na čelo vlade posle predizbornog obećanja da će ograničiti priliv migranata u Austriju, a upravo to pitanje biće na vrhu prioriteta njegove desne koalicione vlade tokom predsedavanja Unijom.

Uz migracije, među prioritetima austrijskog predsedavanja biće i pregovori o budžetu EU i napredak u proširenju Unije na zemlje Zapadnog Balkana, navodi Frans pres.

Međutim, očekuje se da će Austriji biti teško da postigne opipljive rezultate, delom zbog početka kampanje za evropske izbore u maju 2019. godine, kao i zbog teških pregovora s Velikom Britanijom o Bregzitu, pred njen izlazak iz EU marta sledeće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: