Haos u Grockoj posle nevremena, potop u Despotovcu FOTO

U nevremenu koje je u petak pogodilo opštinu Grocka poplavljeno je dosta kuća, a nastala šteta nakanadno će se utvrditi.

Izvor: Tanjug

Subota, 30.06.2018.

16:21

Haos u Grockoj posle nevremena, potop u Despotovcu FOTO
Foto: Tanjug/Zoran Zeštiæ

Dubočanski potok naneo je mulj, a bujica je odnela deo Smederevskog puta između Grocke i Begaljice.

Na lice mesta izašli su zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević.

Oni su prekinuli su saobraćajnu blokadu ulice Borisa Kidriča u Begaljici i doveli mehanizaciju koja je počela da čisti kanal, a čišćenje kanala je prethodno 24 sata blokirala porodica Petrović zbog neraščišćenih imovinskih odnosa.

Porodica Petrović, naime, godinama ne dozvoljava da se očisti korito Begaljičkog potoka tvrdeći da protiče kroz njihov privatni posed.

Posle noćašnjih obilnih padavina u Begaljici, međutim, potok je počeo da plavi okolne kuće i postojala je opasnost da ostale kuće koje se nalaze uz reku budu poplavljene jer ova porodica ne dozvoljava da se očisti korito potoka.

Zbog toga su građani Begaljice blokirali ulicu Borisa Kidriča, a to je uslovilo da se formira kolona vozila duga skoro tri kilometara.

Na snazi je obustava saobraćaja u Grockoj, na raskrsnici ulica Smederevski put i Dr Aleksandra Kostića, navedeno je u informaciji Puteva Srbije. Do obustave je došlo usled urušavanja mosta zbog vremenskih nepogoda, a saobraćaj se odvija alternativnim putnim pravcima.

Vesić i Nikodijević došli su na lice mesta zajedno sa predsednikom gradske opštine Grocka Dragoljubom Simonovićem i načelnikom OUP Grocka Zoranom Đorđevićem i na njihov zahtev građani su uklonili blokadu, a Vesić je obećao građanima da će Smederevski put koji povezuje Grocku sa Smederevom i na kome je bujica noćas uništila most biti privremeno prohodan do ponedeljka ujutru
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ
Kada su građani uklonili blokadu puta počeli su pregovori sa porodicom Petrović da ne blokiraju bagere koji su dovezeni da očiste korito reke. Vesić je saopštio porodici Petrović da moraju odmah prestanu da blokiraju prilaz bagerima.

"Štab za vanredne situacije opštine Grocka doneo je odluku da se ovaj potok očisti, vanredno je stanje i ukoliko to ne uradimo dovodimo čitavo selu u opasnost", rekao je Vesić, i dodao da naređenje štaba mora odmah da bude izvršeno.

Nikodijević je obećao porodici Petrović da će grad Beograd i opština Grocka nadoknaditi eventualnu štetu koja može da nastane na njihovog privatnoj imovini.

Predsednik Gradske opštine Grocka preuzeo je obavezu da opština uredi korito Begaljičkog potoka, da geometri utvrde vlasništvo imovine i da se ona plati kako bi jednom zauvek rešio ovaj problem.

Porodica Petrović se potom povukla, a bageri su počeli da čiste korito Begaljičkog potoka.
Foto: Tanjug/Dušan Anièiæ
Obilne padavine i danas su pogodile delove Srbije, a Despotovac i okolinu oko 14 sati zahvatio je jak pljusak. Pravi prolom oblaka sa kratkim prekidom trajao je oko sat vremena. Grmelo je, a grad je na kratko ostao bez električne struje.

Glavna ulica Despota Stefana Lazarevića bila je pretvorena u bujični potok, jer gradska kanalizacija nije mogla odjednom da primi toliku količinu vode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: