Niš: Veterani padobranci potpisali donorske kartice

Niš -- Veterani 63. padobranske brigade Vojske Srbije su na godišnjem skupu na Vojnom aerodromu u Nišu potpisali kartice donora organa za transplantaciju i dali krv.

Izvor: Beta
Podeli

Lekar Vojne bolnice u Nišu, potpukovnik Dragoslav Stojanović, rekao je da je doniranje organa veoma bitno za svaku zemlju, ali da je Srbija po tome pretposlednja u Evropi.

Donorsku karticu, dodao je Stojanović, do sada je u Srbiji potpisalo samo 150.000 ljudi.

"Kod nas postoji strah da će se nešto ružno desiti ukoliko se potpiše donorska kartica. Postoji strah da će to biti iskorišćeno u neke druge svrhe, a nije tako", kazao je Stojanović i istaka da je potpisivanje kartice "gest koji govori o plemenitosti i dobročinstvu ljudi".

Inicijator potpisivanja donorskih kartica, veteran 63. padobranske brigade Nikola Milić rekao je da je "cilj da podignemo svest o značaju doniranja organa i to činimo na padobranski način – ličnim primerom.

Predsednik Udruženja veterana 63. padobranske brigrade Vidoje Kovačević je rekao da ih u tom udruženju ima 700, da se redovno okupljaju, povodom Vidovdana, svake godine u nekom drugom gradu.

strana 1 od 160 idi na stranu