Dogovor Nemačke sa Španijom i Grčkom o vraćanju migranta

Nemačka je postigla sporazum sa Španijom i Grčkom o vraćanju migranata koji su registrovani u te dve zemlje, dok sa Italijom takav dogovor nije napravljen.

Izvor: B92

Petak, 29.06.2018.

16:45

Dogovor Nemačke sa Španijom i Grčkom o vraćanju migranta
Foto: GettyImages

Nemačka kancelarka Angela Merkel je na kraju samitu EU u Briselu rekla da su vlade u Madridu i Atini voljne da ponovo prime te migrante direktno sa nemačke granice, prenose nemački mediji.

Sa te dve zemlje još će se razgovarati o tome kako im se može pomoći kada je reč o prihvatu migranata, rekla je ona novinarima.

Sa druge strane, italijanski premijer Đuzepe Konte potvrdio je da dogovor o migraciji ne predviđa da Italija primi nazad migrante koji su otišli u Nemačku, prenosi AP.

"Nisam potpisao nikakav poseban sporazum sa Merkelovom" o vraćanju migranata", rekao je Konte novinarima u Briselu.

Merkel je ocenila da je današnji dogovor na samitu EU o migraciji odlučan korak u pravcu zajedničke evropske politike azila.

"Ono što smo postigli ovde je verovatno više nego što sam očekivala. Nismo na kraju puta", rekla je Merkel i dodala da je ubeđena da je EU bliža mogućem evropskom rešenju za migrantsku krizu. Merkel je najavila da će o rezultatima samita već večeras razgovarati sa svojim koalicionim partnerima koji su joj postavili uslov da što pre pronađe rešenje za migracije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: