"Očekujem, danas još jedna zemlja povlači priznanje KiM"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da očekuje da danas još jedna zemlja povuče priznanje nezavisnosti Kosova.

Izvor: Beta

Petak, 29.06.2018.

08:34

EPA-EFE/Ðorðe Saviæ

Dačić je za Radio-televiziju Srbije rekao da ne može da otkrije o kojoj zemlji se radi.

"To će biti šesta zemlja koja je u poslednje vreme povukla priznanje Kosova. Mi smo sada već blizu situacije da će broj država koje su priznale nezavisnost Kosova pasti ispod 100, to je bio moj cilj", kazao je ministar.

Kada se radi o Liberiji, Ministarstvo spoljnih poslova je 20. juna saopštilo da je ta država povukla priznanje samoproglašenog Kosova, ali je kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli uprkos tome juče najavio da Liberija otvara svoju ambasadu na Kosovu.

Dačić naglašava da "Liberija deset godina nije videla nikoga sa Kosova. Priznala je Kosovo". "Sada kada su povukli priznanje, u Liberiju su se sjatili Amerikanci, Englezi, Pacoli je otišao u Liberju, primio ga je Vea (Džordž, predsednik Liberije). Objavio je da će Liberija da otvori ambasadu u Prištini. Pacoli, da ima neki papir, on bi ga pokazao. Ja pokazujem papire", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, do sada su četiri zemlje povukle priznanje, pre nekoliko godina i Sao Tome i Principe, a danas će biti šesta. Cilj mi je da bude ispod 100 zemalja koje su priznale, ponovio je šef diplomatije. Povodom ideje o podeli Kosova, Dačić ističe da nije kasno i da to govore oni koji misle da to ne može da se ostvari.

"Onaj ko vam kaže da je kasno za podelu ili da je protiv podele, ili ne razume način u kojem se sada nalazimo ili želi da ratom mi to vratimo ili želi da vodimo politiku da to čekamo nekoliko stotina godina pa da to vratimo", rekao je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: