"Beograd na vodi" dobija bulevar Vudroa Vilsona

Novi gradski bulevar na prostoru Beograda na vodi poneće ime nekadašnjeg predsednika SAD Vudroa Vilsona.

Izvor: B92

Petak, 29.06.2018.

18:52

Foto: EPA/Koca Sulejmanovic

Spomenike će u najskorije vreme dobiti patrijarh Pavle i osnivači srpske košarke, odlučili su odbornici gradske Skupštine.

Zamenica predsednika Skupštine grada Beograda i predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Andrea Radulović objasnila je da je reč o bulevaru koji će spajati Bulevar vojvode Mišića (kod Sajma) i Karađorđevu ulicu, na mestu gde će novi most zameniti stari Savski most.

Inicijativu ja potekla od predsednika Srbije, a s obzirom da je Vudro Vilson izdavanjem srpskog proglasa 1918. godine i zalaganjem za sigurno obezbeđivanje pomorskog izlaza Kraljevine Srbije “pružio našem narodu bezrezervnu podršku”.

Tomas Vudro Vilson je bio i dobitnik i Nobelove nagrade za mir i bulevar u Beogradu koji će nositi njegovo ime simboličan je gest koji pokazuje želju za što boljim odnosima između dve zemlje.

Spomenik patrijarhu Pavlu predložio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, a na osnovu inicijative gradskog urbaniste Milutina Folića.

Spomenik će se nalaziti pored Crkve Svetog Marka, na zelenoj površini, uz novi plato i simbolisaće vrednosti iza kojih je patrijarh Pavle čvrsto stajao, navela je Radulović.

Odbornici su odlučili i da se na Kalemegdanu, na prostoru između košarkaških terena Crvene Zvezde i Partizana, podigne spomenik utemeljivačima srpske košarke, reprezentativcima koji su se kvalifikovali na prvo Svetsko prvenstvo.

Odbornicima gradske Skupštine povodom te inicijative obratila se i bivša reprezentativka naše zemlje u košarci Nataša Kovačević, koja je rekla da je važno očuvati uspomenu na izvrsne košarkaše i zahvalila Gradu Beogradu na ideji.

Odbornici su danas usvojili i rešenje o obrazovanju Komisije za sprovođenje konkursa za izbor direktora javnih preduzeća čiji je osnivač Grad, kao i rešenja o davanju saglasnosti na rebalanse programa više gradskih javno komunalnih preduzeća.

Odbornicima se na kraju sednice obratila direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković, koja je zahvalila prededniku Republike, Vladi i Gradu zato što su omogućili da ta značajna nacionalna institucija ponovo otvori vrata za publiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: