"Gazimestan je bio uvod u priču..." / VIDEO

Pre 29 godina na današnji dan Gazimestan je goreo. Dva miliona ljudi, na Vidovdan, slušalo je govor Slobodana Miloševića.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.06.2018.

19:37

screenshot/Prva

Govor koji danas mnogi vide kao uvertiru u sve što će se na Kosovu dešavati od 1989. do ove 2018. godine.

“Na ovom mestu u srcu Srbije, na Kosovu Polju...”, govorio je Milošević.

Pre tačno 29 godina , na Vidovdan, poseta tada predsednika Slobodana Miloševića okupila je na ovom mestu skoro dva miliona ljudi. Govorilo se o junaštvu, dostojanstvu, državi Srbiji i kosovu kao kolevci drzavnosti.

“Gazimestan je bio uvod u priču koja je pokazala kako funkcionišu srpsko-albanski odnosi”, naveo je bivši diplomata Zoran Milivojević.

“Danas, opet smo u bitkama, i pred bitkama. One nisu oružane, mada i takve još nisu isključene”, govorio je Milošević.

“Za sve Albance to je značilo da je dozvoljeno sve sto će doći posle”, rekao je novinar Idro Seferi.

Rečenica koja je istog dana, reklo bi se, najavila sve ono što će se u predhodnih 30 godina dešavati - od oružanih sukoba do svih nerazrešenih pitanja, i dalje uzavrelih.

“Ne sme niko da vas bije”, rekao je Milošević.

“Ta zvanična politika od tada do danas nije u dosluhu sa onim sto je realno na terenu”, naveo je istoričar Danilo Šarenac.

“Bila je prilika da se iskoristi i Dejton i da se tu zatvori Kosovsko pitanje, a da ostane u sastavu Srbije. Mislim da je to bila poslednja prilika”, dodao je Milivojević.

Deset godina od čuvenog govora imali smo i rat i bombardovanje. Dvanaest godina kasnije - hapšenje. A 2001. godine Slobodan Milošević je izručen je Haškom tribunal.

“Možemo reći da mi praktično čitav 20. vek imamo snažne pokazatelje da tamo srpska vlast ne funkcioniše osim uz primenu jako velike sile”, dodao je Šarenac.

“Mislim da je šansa za boljim životom sada mnogo bolja nego tada posle tog govora”, naveo je Seferi.

Gotovo trideset godina kasnije Kosovo je i dalje za Srbiju prvo nacionalno pitanje. Pitanje svih pitanja. Samo su okolnosti drugačije.

“Mi smo danas u poziciji da razgovaramo o KIM kao nečemu što nije u sastavu Srbije na način kako je bilo pre 30 godina”, rekao je Milivojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: