Pobedi Erdogana doprineli i glasovi iz Nemačke, BiH, MKD

Prema nezvaničnim rezultatima predsedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj, Redžep Tajip Erdogan je osvojio 52,6 posto glasova, a njegova stranka 42,5 odsto.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 25.06.2018.

19:34

Pobedi Erdogana doprineli i glasovi iz Nemačke, BiH, MKD
Foto: GettyImages

Takvom rezultatu su posebno doprineli glasovi turske dijaspore u Nemačkoj, BiH, Makedoniji i na Kosovu (*).

Kako se procenjuje, na Balkanu živi blizu 20.000 Turaka, koji su takođe glasali na više biračkih mesta u državama bivše SFRJ i Albaniji.

Prema preliminarnim rezultatima, Erdogan je osvojio predsedničku trku u BiH, u Makedoniji i na Kosovu (*) .

U BiH je za Erdogana glasalo 58,9, u Makedoniji 58,4, a na Kosovu 57,4 upisanih biračca, piše BIRN, preneo je sarajevski portal Klix..

Glavni Erdoganov suparnik Muharem Ince iz glavne opozicione republikanske narodne stranke ĆP dobio je 30,6 posto ukupnih glasova i osvojio većinu glasova u Albaniji, Bugarskoj, Grčkoj, Rumuniji i Srbiji sa 49,1; 58,3; 55,9; 41,1 i 63,6 posto.

Nakon objavljivanja prvih rezultata Turci su Erdoganovu pobedu proslavili u Sarajevu, Novom Pazaru, Prizrenu na Kosovu i Skoplju u Makedoniji.

Na parlamentarnim izborima, na sličan način, Erdoganova Narodna alijansa osigurala je većinu glasova u BiH, na Kosovu, Makedoniji i Rumuniji, sa 60,6; 59,4; 59,6 i 40,1 posto.

Sa druge strane, opoziciona ĆP i novoosnovana Iyi partija te Saadat partija pod imenom Nacionalni savez, prvi su u Albaniji, Bugarskoj, Grčkoj i Srbiji sa 46,2; 60,8; 43,5 i 57,8 posto glasova.

Prokurdska Narodna Demokratska Partija HDP, koja je bila isključena iz drugih saveza, takođe je dobila znatan broj glasova među turskim državljanima koji žive u regionu Balkana, osvajajući 23,9 posto u Rumuniji i 17,1 posto u Srbiji.

Pravo glasa na ovim izborima imalo je više od 59 miliona turskih građana. imalo pravo glasa.

Inače, turska dijaspora je glasala na biralištima u 123 diplomatska predstavništva u 60 zemlja, javila je agencija Anadolija.

Najbrojnija turska dijaspora živi u Nemačkoj, a na biralištima u toj zemlji Erdogan je pobedio s osvojenih 64,71 posto glasova, dok je Narodnu alijansu podržalo 64,07 turskih birača.

Erdoganov oponent Ince je osvojio 69,26 posto glasova na biralištima u Sjedinjenim Američkim državama (SAD), a njegova Republikanska narodna partija (ĆP) dobila je 47,92 posto glaova.

Erdogan i Narodna alijansa su osvojili nešto više od po 17 posto glasova turskih birača u SAD-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: