Erdogan pobeđuje, Turska prelazi na predsednički sistem

Erdogan je pobedio na izborima u nedelju i u Turskoj počinje da važi predsednički sistem, koji će sa sobom doneti niz novina na političkoj sceni.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.06.2018.

13:06

Erdogan pobeđuje, Turska prelazi na predsednički sistem
Ilustracija: Getty Images

Inače, za predsednički sistem građani Turske opredelili su se prošle godine na referencumu, a promene koje će uslediti odnose se na zakonodavstvo, ovlašćenja predsednika, pravosuđe civilno i vojno, kao i na Ustvni sud. Takođe, broj narodnih poslanika sa 550 će biti povećan na 600.

Starosna granica biranja narodnih poslanika sa 25 biće smanjena na 18 godina.

Parlamentarni izbori će se održavati svake pete godine, a isto dana će se održati i predsednički izbori. Predsednik će moći da bude biran na dva uzastopna mandata, što znači da bi Erdogan mogao da bude predsednik i u narednom petogodišnjem mandatu, ukoliko se bude kandidovao.

Turska više neće imati premijera, a predsednik će u vlasti moći da kooptira političke stranke koje su na poslednjim opštim izborima zajedno ili samostalno osvojile najmanje pet odsto glasova ili pojedinca koji je uspeo da prikupi potpis najmanje 100 hiljada glasača.

Predsednik će moći da donosi predsedničke uredbe o izvršnoj vlasti.

U slučaju mobilizacije, pobune, pokušaja udara protiv domovine ili republike, širenja nasilnih radnji, spolja ili unutra, protiv zemlje i naroda, predsednik će moći da proglasi vanredno stanje. Takođe, predsednik sam imenuje jednog ili više svojih pomoćnika.

Rad pedsednika kontroliše parlament, prenela je ranije tv TRT.

Prema postojećem Ustavu, protiv predsednika koji ne pokazuje odgovornost prema parlamentu, uz argument da je počinjeno krivično delo, većinskim glasanjem poslanika Velike narodne skupštine Turske (VNST) će se moći da predloži pokretanje postupka.

Predsedničke uredbe koje su izdate u vanrednom stanju neće biti ograničene uredbama koje se odnose na redovno stanje u zemlji. Nacrt zakona o budžetu predsednik će predlagati Velikoj narodnoj skupštini Turske (VNST).

Visoko sudsko i tužilačko veće biće preimenovano u Sudsko i tužilačko veće i imaće 13 članova, dva ureda, od kojih će deo brati predsednik, a veći deo će birati Velika narodna skupština, dok će savetnik Ministarstva pravde biti stalni član veća. Broj članova Ustavnog suda sa će sa 17 biti smanjen na 15.

Vojne sudije će moći da formiraju disciplinski, ali ne i vojne sudove.

Inače, Erdogan je izabran za predsednika u avgustu 2014. godine pošto je više od decenije proveo na funkciji premijera. Ove izmene će omogućiti Erdoganu da postane lider vladajuće Partije pravde i razvoja u čijem osnivanju je učestvovao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: