Havijeru Solani zabranjen ulazak u SAD?

Bivšem generalnom sekretaru NATO Havijeru Solani odbijena američka viza, zbog putovanja u Iran, zemlju koja je na crnoj listi SAD, piše "Pais".

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 25.06.2018.

11:24

Havijeru Solani zabranjen ulazak u SAD?
Foto: EPA/Ismael Herrero

Nekadašnji ministar poljnih poslova Španije za vizu je aplicirao jer je trebalo da održi govor u Institutu Brukings u Vašingtonu, ali mu je ona odbijena elektronskim sistemom autorizacije "zbog posete neprijateljskoj državi", piše španski list.

Solana je poslednji put posetio Iran 2013. godine, kada je išao na sastanak sa predsednikom Hasanom Rohanijem.

Izvori u američkoj ambasadi u Madridu nisu želeli da za "Pais" komentarišu konkretan slučaj, ali su precizirali da američki elektronski sistem za autorizaciju putovanja (ESTA) automatski odbacuje zahteve ljudi koji su posetili bilo koju od sedam zemalja pogodjenih zabranom putovanja u SAD. Te zemlje su Irak, Sirija, Iran, Sudan, Libija, Somalija i Jemen.

Solana je u razgovoru za "Pais" negirao incident i potvrdio da je u procesu dobijanja vize.

Solana je bio generalni sekretar NATO-a od 1995. do 1999. godine i predvodio je bombardovanje Jugoslavije 1999. godine.

Posle NATO bombardovanja i završetka mandata, Solana je postao generalni sekretar Zapadno-evropske unije, zatim generalni sekretar Saveta Evropske unije, a ubrzo potom, dobija i funkciju Visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: