"Zašto Evropa želi da Vučić i Tači vode dijalog?"

Evropa želi predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.06.2018.

20:21

Foto: EPA-EFE / Petrit Prenaj

To smatra Augustin Palokaj, dugogodišnji dopisnik Grupe Koha iz Brisela, i objašnjava da je EU jasno da bez Vučića u Srbiji nije ništa moguće, te da Tači, uz Haradinajevu pomoć, moze da obavi posao.

"Moram reći da se Tači nametnuo, dok je Vučićeva vlast u Srbiji nesporna. EU će raditi sa onima koji mogu da obave posao. Bez Vučića, u Srbiji se ne može uraditi ništa, a uz podršku (premijera Ramuša) Haradinaja, može da uradi i Tači", rekao je Palokaj u intervjuu Expressu i KTV-u.

Kosovska opozicija i dalje osporava pravo Tačiju da vodi nastavak dijaloga sa Beogradom jer, kako kažu, za to nema ovlašćenje parlamenta, ali Palokaj kaže da postoji uverenje da će Tači moći da uradi sve što je potrebno, uz podršku premijera Ramuša Haradinaja.

Kad je reč o Srbiji, kaže on, "poznato je da ne postoji ni jedan moćniji od Vučića".

On ocenjuje da se jučerašnji sastanak Vučića i Tačija u Briselu nije razlikovao od prethodnih, te da je bio netransparentan, i ukazuje da su izjave nakon sastanka bile kratke i uzdržane.

Očekuje se, kaže, da tokom leta neće biti dijaloga, osim napredovanja u sprovođenju već dogovorenog.

Palokaj ukazuje i da "postoji rizik da će na kraju nastati novi status kvo, a ne konačni sporazum".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: