Jevtić: Trajno uspostavljanje mira - interes Srba na KiM

Beograd -- Trajno uspostavljanje mira je interes Srba na KiM, rekao je danas funkcioner Srpske liste Dalibor Jevtić.

Izvor: Tanjug
Podeli

Sve što doprinosi miru ohrabruje Srbe na Kosmetu, a posebno one koji žive južno od Ibra, rekao je Jevtić za RTS, komentarišući jučerašnji dijalog u Briselu.

"Činjenica je da smo godinama unazad imali mnogo problema i trajno uspostavljanje mira je nešto što je interes Srba ne samo ovde, već svuda gde Srbi na KiM žive", istakao je Jevtić.

On očekuje konkretizaciju ranije dogovorenog u Briselu i ističe da su najveća očekivanja Srba usmerena ka uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

"Najveća očekivanja su usmerena ka uspostavljanju Zajednice srpskih opština (ZSO), koja treba da doprinese rešavanju mnogih problema o kojima smo u više navrata govorili", naveo je Jevtić i ponovio da je cilj trajan mir, da se ne ponove scene nasilja iz marta ove godine.

Kada je reč o izradi statuta ZSO, Jevtić je rekao da ona teče dobrim tokom. "Upravljacki tim za ZSO se sastaje sa svima čija se nadležnost dotiče samog pitanja Zajednice. Taj tehnički proces neće biti sporan", rekao je Jevtić.

Kako je rekao, očekuje da se u narednim razgovorima u Briselu nadje kao tema i pravni okvir za ZSO. "To je važan način na koji će se ona uspostaviti, jer mi ne želimo nešto što stoji u sadašnjim zakonima na KiM, niko ne bi išao u Brisel da o tome pregovara, već da imamo nešto novo, nešto više, drugačije – mogućnost da se u životnom smislu Srbi bolje organizuju", pojasnio je Jevtić.

Četvrti avgust je rok kada će u Briselu biti predstavljen nacrt statuta Zajednice srpskih opština.

Kosovo

Sprečen prijem Kosova u SCO

Beograd -- Na sednici Saveta Svetske carinske organizacije u Briselu je sprečen prijem samoproglašenog Kosova, čiji status u toj organizaciji ostaje sporan i zamrznut.

Kosovo subota 30.06. 16:39 Komentara: 20
strana 1 od 98 idi na stranu