Nova "začkoljica" u slučaju "Marjanović"

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo prvostepeno rešenje kojim je produžen pritvor Zoranu Marjanoviću, osumnjičenom za ubistvo supruge Jelene 2. aprila 2016.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 25.06.2018.

13:35

Nova
Ilustracija: Thinkstock

Isti sud, međutim, nije ukinuo pritvor Marjanoviću.

Tom odlukom Apelacioni sud je naložio Višem sudu u Beogradu da ponovo odlučuje o pritvoru i da za svoju odluku navede jasne i argumentovane razloge, izjavila je danas Tanjugu portparol Apelacionog suda Mirjana Piljić.

Marjanoviću, koji je u pritvoru od hapšenja 15. septembra 2017, pritvor je 8. juna ponovo bio produžen pritvor za još 30 dana zbog uznemirenja javnosti. U svom detaljnom obrazloženju odluke Apelacioni sud je naveo da se žalbama Marjanovićevih branilaca osnovano ukazuje da prvostepeni sud nije dao jasne razloge za odluku o produženju pritvora, odnosno da nije navedeo jasne razloge koji opravdavaju dalje zadržavanje Marjanovića u pritvoru.

"Prvostepeni sud nije naveo, niti je cenio činjenice i okolnosti koje su dovele do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vodjenje krivičnog postupka, a koje moraju postojati priliko odlučivanja o pritvoru", navela je Piljić.

Apelacioni sud je ukazao da je za određivanje i produženje pritvora neopohodno da budu kumulativno ispunjeni određeni uslovi a to su: visina zaprećene ili izrečene kazne, da je došlo do uzmenirenja javnosti usled načina izvršenja ili težine posledice izvršenog krivičnog dela, kao i da takvo uznemirenje javnosti može ugroziti nesmetano i pravično vodjenje krivičnog postupka.

"U ovom slučaju, prvostepeni sud u obrazloženju svoje odluke nije dao jasne i argumentovane razloge koji opravdavaju dalje zadržavanje Marjanovića u pritvoru zbog uznemirenja javnosti, dok konstatacija da su sredstva javnog informisanja svakodnevno izveštavala o kritičnom dogadjaju, prema oceni Apelacionog suda, ne može predstavljati dovoljan razlog za zaključak da je došlo do takvog uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vodjenje krivičnog postupka", precizira se u odluci.

Apelacioni sud dodaje i da je prilikom odlučivanja prvostepeni sud morao da vodi računa o zahtevima Evropskog suda za ljudska prava, što podrazumeva da se uznemirenje javnosti ne može izvesti samo iz težine krivičnog dela, niti se vezati za okolnosti koje su postojale u vremenu koje znatno prethodi odlučivanju o daljem produženju pritvora.

Takođe je kritikovao i navode prvostepenog suda: "da bi okrivljeni s obzirom na činjenicu da je pre hašenja bio prisutan u javnosti, da se izjašnjavao o kritičnom događaju i da bi puštanjem na slobodu mogao da nastavi da se izjašnjava o elementima krivičnog dela, a što bi ugrozilo nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka".

"Prvostepeni sud u obrazloženju rešenja nije dao dovoljne razloge za svoj zaključak da je jedino pritvor nužna i neophodna mera za vodjenje ovog krivičnog postupka ne dajući pri tom ni razloge zbog čega se nekom od blažih mera ne bi mogla postići ista svrha", navodi Apelacioni sud. Taj sud je istakao da je za određivanje pritvora neophodno i "postajnje osnovane sumnje da je lice prema kome se pritvor određuje učinilo krivično delo".

"Iz obrazloženja ukinutog rešenja ostaje nejasno na kojim konkretnim razlozima sud zasniva svoj zaključak za postojanje osnovane sumje da je Marjanović izvršio krivično delo za koje se tereti. Po oceni ovog suda, prvostepeni sud je bio dužan da navede na osnovu kojih činjenica i dokaza pribavljenih u toku postupka izvodi zaključak o postojanju osnovane sumnje", navodi se u odluci.

Narednih dana očekuje se nova odluka Višeg suda o pritvoru, kao i odluka Višeg javnog tužilaštva da li će podići novu optužnicu protiv Marjanovića pošto je okončana dopuna istrage.

Viši sud je 20. marta vratio tužilaštvu optužnicu od 9. februara i naložio da pribavi određene dokaze i da u svojstvu svedoka ispita maloletnu ćerku Zorana i ubijene Jelene Marjanović, čije je saslušanje obavljeno u četvrtak, 21. juna.

Marjanović je osumnjičen za krivično delo teško ubistvo za koje je zaprećena kazna od 10 do 40 godina zatvora. Od hapšenja u septembru prošle godine nalazi se u pritvoru zbog uznemirenja javnosti.

Sumnja se da je Jeleni zadao više udaraca u glavu, nanevši joj višetruke prelome lobanje, nakon čega ju je potopio u kanal u Borči. Ubistvo Jelene Marjanović medijski je najpraćeniji slučaj crne hronike u Srbiji već gotovo dve godine.

Njen suprug je uhapšen 15. septembra 2017. godine, gotovo godinu i po dana od ubistva. On je i pre toga bio privođen, ali je nakon ispitivanja u policiji i na poligrafu puštan zbog nedostatka dokaza. Na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, Marjanović je negirao da je ubio suprugu i ponovio sve što je i ranije govorio na saslušanjima u policiji. Pre hapšenja je u više navrata u medijima govorio o ubistvu, učestvovao je u jednom telelvizijskom realiti programu i generalno je svojim istupima skretao pažnju "žute štampe".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: