Evropa pokrenula proces protiv Mađarske i Orbana

Članovi Komiteta za građanske slobode Evropskog parlamenta izglasali su pokretanje akcije protiv Mađarske.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 25.06.2018.

16:52

Evropa pokrenula proces protiv Mađarske i Orbana
Getty Images

To je učinjeno zbog optužbi da vlada premijera Viktora Orbana krši osnovne vrednosti Evropske unije.

AP prenosi da je ovaj komitet podržao izveštaj kojim se preporučuje pokretanje "procedure Člana 7" zbog zabrinutosti za nezavisnost sudstva, medijske slobode i oštrog postupanja prema migrantima u Mađarskoj.

Agencija napominje da i dalje izveštaj mora da ide na glasanje pred kompletan Evropski parlamenti i dobije podršku kako bi se akcija pokrenula.

AP navodi da, ukoliko bi se to desilo, Mađarska bi zbog te procedure mogla da izgubi glasačka prava, iako je to vrlo malo moguće zato što bi Poljska, takođe suočena sa Članom 7 koji je protiv nje pokrenula Evropska komisija, verovatno uložila veto prilikom glasanja.

Evropska komisija objavila je takođe da proučava zakone usvojene prošle nedelje u Mađarskoj, kojima se omogućavaju zatvorske kazne za ljude osuđene zbog pomoći tražiocima azila i zabranjuje beskućništvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: