"Svetske sile nemaju nameru da Srbiju tretiraju pošteno"

Beograd -- Ključne svetske sile nemaju nameru da Srbiju tretiraju pošteno ili da budu neutralne u rešavanju kosovskog pitanja, kaže bivši ambasador SAD Vilijem Montgomeri.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

On ističe da je to šteta, jer, kako kaže za Tanjug, Srbija je spremna na kompromis.

Na pitanje da li taj njegov stav znači da su velike sile i koje, već donele odluku o Kosovu i kakvu, on odgovara:

"Apsolutno. SAD i ključne zemlje u EU su više decenija unazad oblikovale svoj stav o Kosovu i Bosni i nemaju ni interes, ni želju da ga menjaju".

Montgomeri kaže da ni kosovski Albanci nemaju nameru da učine neke značjanije ustupke, a da ih ključni međunarodni igrači ohrabruju u tome.

"I Bosni i Kosovu je sudbina da budu zamrznuti konflikti u skorijoj budućnosti. To je šteta, jer Srbija pokazuje želju i spremna je da donese teške odluke, a da pri tome ne traži ništa do reciprocitet", kaže Montgomeri.

Upitan da li njegova konstatacija o zamrznutom konfliktu znači da očekuje da Srbija neće prihvatiti unapred pripremljeno rešenje, on kaže da ne može da govori u ime srpskih vlasti, ali da smatra da su one silom dovedene u veoma tešku poziciju.

"Da se radi o meni, ne bih činio nikakve dalje ustupke, sve dok izvorno obećanje o formiranju ZSO formalno i do kraja ne bude ispunjeno", kaže Montgomeri i dodaje:

"To je lakmus test iskrenosti i pouzdanosti međunarodne zajednice i kosovskih Albanaca", zaključio je on.

Politika

strana 1 od 223 idi na stranu