"Srbiju koči vladavina prava, a ne kosovski problem"

Dinamika pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom u najvećoj meri zavisi od ispunjavanja kriterijuma vezanih za vladavinu prava.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 25.06.2018.

15:51

Getty Images

To ne zavisi toliko od rešavanja pitanja Kosova, ocenili su učesnici tribine "Zbog čega Srbija ne otvara više pregovaračkih poglavlja?".

Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak rekao je da Srbija mora da uradi više u poglavljima 23 i 24 da bi se nametnula EU kao kredibilan partner, jer je sama rekla da će raditi na tome.

"Najbitniji je taj momenat nametanja, a to će se desiti tako što Srbija radi ono što je rekla da će da uradi", naveo je Međak.

Prema njegovim rečima, na osnovu izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije zaključuje se da Srbija u osam od 35 pregovaračkih poglavlja nije postigla nikakav napredak.

Međak je rekao da tema proširenja nije prioritet u EU koja se sprema za izbore za Evropski parlament naredne godine, i da svako njeno pokretanje pogoduje populistima.

"Proširenje se podvuče pod pojam migrantske krize i eto rasta osećanja protiv proširenja", izjavio je on.

Predsednik upravnog odbora Centra za evropske politike Srđan Majstorović je naveo da su ova i naredna godina veoma važne za proces evrointegracija, i da je najvažnije da se država reformiše, "da zakoni počnu da se primenjuju a sudovi da sude".

Prema njegovim rečima, otvaranje poglavlja je pozitivna stvar ali da ono samo po sebi ne znači i napredak u evrointegracijama.

"Zemlje EU iz unutrašnjih razloga više vode računa o tome kako se kandidati pripremaju i poseban naglasak stavljaju na vladavinu prava. Posebno će se voditi računa o usaglašavanju zakonodavstva. Pozitivno je otvaranje poglavlja ali moramo više da se posvetimo primeni obaveza", izjavio je Majstorović, i dodao da je "evidentno" da poglavlja 23, 24 i 35 "definišu dinamiku pregovora".

Kako je rekao, negativnu ulogu u tom procesu ima i nedostatak debate i transparentnosti o primeni reformi u okviru poglavlja 23 i 24.

Majstorović je rekao i da će kredibilitet EU po pitanju proširenja biti "na testu" na samitu u Briselu kada se bude odlučivalo o otvaranju pregovora s Albanijom i Makedonijom.

Koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Nataša Dragojlović rekla je da je Srbija za današnju konferenciju imala spremnih pet poglavlja ali da će otvoriti samo dva zbog političkih razloga, "pre svega vladavinom prava".

Ona je navela da je važno pratiti napredak u pregovorima i nakon što se poglavlja otvore, kao i da bi bilo dobro da se o pregovorima s EU raspravlja i u parlamentu, sa čim su se složili i ostali učesnici.

Učesnici tribine su se složili i u tome da rešavanje pitanja Kosova ne bi automatski značilo prijem Srbije u EU.

"Pojednostavljeno tumačenje uslova stvorilo je u javnosti pogrešan zaključak da ce Srbija u zamenu za priznanje Kosova dobiti članstvo u EU, što nije tačno", rekla je Dragojlović.

Ona je rekla da vlasti nisu dobro komunicirale s građanima u vezi evrointegracija i da zbog toga u javnosti preovlađuje desničarsko tumačenje uslova.

Majstorović je rekao da se dijalogu sa Prištinom posvećuje prevelika pažnja kao uslovu za napredak u pregovorima i da Srbija mora biti uspešna na svim poljima, a ne samo u dijalogu s Kosovom, jer se ne radi o čisto tehničkim pitanjima.

"Druga poglavlja nisu tehnički nego tehničko-politički proces. Subvencije su teško političko pitanje", rekao je on.

Međak je izjavio da je potrebno da Kosovo ostane jedino otvoreno pitanje s EU.

"Kosovo treba da ostane jedini problem u pregovorima. Da druge stvari ne bi bile samo korišćene kao izgovori, treba nam jak napredak u svemu ostalom", rekao je Međak.

Prema Međaku, Srbija mora biti spremna da u EU učestvuje kao ravnopravan partner, što trenutno nije slučaj.

On je rekao da je pristupanje Srbije EU mnogo komplikovanije nego što je bio slučaj sa istočnoevropskim zemljama, i da postoji 76 koraka tokom kojh je moguće da kandidat bude blokiran u procesu integracija.

Prema njegovim rečima, sve zavisi od političke volje država članica a prelazna merila mogu biti korišćena i u korist i protiv kandidata.

Tribina u organizaciji portala "Juropien Vestern Balkans" održana je u Medija centru u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: