Preliminarni rezultati: Pobeda Erdogana i njegove AKP

Prema preliminarnim rezultatima na izborima u Turskoj vode Erdogan i njegova partija.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 24.06.2018.

18:03

Preliminarni rezultati: Pobeda Erdogana i njegove AKP
Foto: Tanjug/AP/Lefteris Pitarakis

Preliminarni rezultati predsedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj, na osnovu oko 80 odsto prebrojanih glasova, pokazuju da aktuelni predsednik Redžep Tajip Erdogan i njegova Stranka pravde i razvoja (AKP) ubedljivo vode u izbornoj trci.

Na predsedničkim izborima Erdogan je osvojio 54,27 odsto glasova, pokazuju rezultati na osnovu 80,1 odsto prebrojanih glasova, prenosi Rojters pozivajući se na turske medije.

Ukoliko Erdogan ostane na više od 50 odsto osvojenih glasova, on će u prvom krugu ponovo biti izabrana za predsednika Turske.

Erdoganov glavni protivkandidat iz redova opozicije Muharem Indže dobio je 29,9 odsto glasova. Kada je reč o rezultatima parlamentarnih izbora, Erdoganova Stranka pravde i razvoja osvojila je 43,8 odsto glasova, pokazuju rezultati na osnovu 80,5 odsto prebrojanih glasova.

Njen saveznik, Stranka nacionalnog pokreta (MHP), dobila je 11,52 odsto glasova, dok je glavna opoziciona, Narodna republikanska partija, osvojila 21,84 odsto glasova, navode mediji. Prokurdska Narodna demokratska partija osvojila je 10,28 odsto glasova, čime je nešto iznad cenzus od 10 odsto za ulazak u parlament, pokazuju preliminarni rezultati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: