Tači: Bilo teže nego što se može opisati

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem uz Federiku Mogerini bio teži nego što se može opisati.

Izvor: Beta

Nedelja, 24.06.2018.

20:20

Tači: Bilo teže nego što se može opisati
screenshot/Tanjug

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da se na sastanku u Briselu razgovaralo o okviru u kojem bi trebalo da se postigne sporazum o punoj normalizaciji odnosa i pomirenju dva naroda, a ne o konkretnim pitanjima.

"Nisam naivan da mislim da postoji magično rešenje koje bi rešilo sve probleme iz prošlosti. Znam da ovim dogovorom obe strane mogu mnogo da dobiju, ali istovremeno se plašim da ako ne postignemo sporazum, izgubićemo mnogo i obe strane će ostati izolovane", rekao je Tači.

Posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini, on je novinarima rekao da je optimističan da će "narodi postići ovaj dogovor" i da ostaje posvećen zajedničkom radu na "respektivnom i mirnom načinu za postizanje mira između dve zemlje".

"Ubeđen sam da imamo dobar momentum i pravo vođstvo za postizanje sprazuma. U suprotnom, smatram da ćemo završiti tako što će obe zemlje platiti vrlo visoku cenu", ocenio je Tači.

Prema njegovim rečima, razgovori su bili komplikovani, ali sa "pozitivnim tonovima u pogledu evropske budućnosti obe zemlje".

"Dogovorili smo se da je procesu potrebna nova dinamika i da ćemo ga intezivirati u narednim nedeljama. Zaključili smo takođe da je postizanje dogovora o normalizaciji odnosa u interesu obe zemlje i mira na Zapadnom Balkanu. Razgovarali smo o tome kako postići opšti okvir za ovaj sporazum koji bi bio prihvatljiv za narod na Kosovu i u Srbiji tako da oba naroda gledaju ka svojoj budućnosti u EU", poručio je Tači.

"Svestan sam da je ovo konflikt dug ceo vek i da se radi o vrlo osetljivoj stvari između dva naroda. Ali, takođe naša prošlost, geografija i kultura nam nameću da moramo da radimo na dobrosusedskim odnosima", rekao je Tači i dodao: "Živimo jedni pored drugih, blizu jedni drugih, poznajemo se međusobno i želimo da izgradimo nove, normalizovane odnose među ljudima u regionu".

On kaže da bez normalizacije odnosa "Kosovo neće moći da napreduje na putu EU integracija, kao što ni Srbija neće moći da realizuje svoje evropske snove".

"Zato ne bi trebalo da budemo taoci i žrtve gorke prošlosti, već treba da gledamo u budućnost. Kao što ni nam nije potrebno ni da budemo taoci mitova", ocenio je Tači. On je dodao da na Kosovu i u Srbiji danas nije patriotizam gledanje u prošlost, već da je patritizam rad zajedno na budućnosti, sporazumu i pomirenju. Tači je ocenio da je dijalog Beograda i Prištine prevazišao uske albnasko-srpske odnose i da se tu radi o poštovanju evropskih standarda, što, prema njegovim rečima, danas zanima celu Evropu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da rešenje između Srbije i Kosova mora da bude racionalno, kao i da se svi problemi rešavaju u miru.

Evropska diplomatska služba saopštila je da se Federika Mogerini sastala sa Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem u okviru dijaloga kome posreduje EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: