Završen razgovor Vučića, Tačija i Mogerinijeve

Trojni sastanak Aleksandra Vučića, Hašima Tačija i Federike Mogerini završen je u Briselu.

Izvor: Beta, RTS, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / Kabinet predsednika Srbije
Foto: Tanjug / Kabinet predsednika Srbije

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini pre toga odvojeno je održala sastanke sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

RTS javlja da je trenutno u toku sastanak Vučića i Mogerinijeve u četiri oka, nakon čega je moguć sastanak Vučića i Tačija nasamo, a zatim ponovo trojni sastanak.

Prilikom dolaska u zgradu EEAS predsednik Vučić se nije obraćao medijima.

U pitanju je uobičajan format da se dve strane u dijalogu prvo bilateralno sastanu sa EU posrednikom, nakon čega sledi i trilateralni sastanak.

Očekuje se da će obe delegacije na kraju današnje runde razgovora u Briselu dati izjave za medije. Iz kabineta šefice EU diplomatije su najavili pisanu izjavu.

Prema najavama, na stolu bi trebalo da budu razgovori o elementima sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije Aleksandra Vučić je izjavio pred sastanak da nije ni optimista, ni pesimista i da je posao državne delegacije da štiti interese svog naroda. Predsednik Kosova Hašim Tači je rekao da će se na sastanku u Briselu razmotriti ostvarivanje svih dosadašnjih sporazuma i sagledati mogućnosti za postizanje konačnog, pravno-obavezujućeg sporazuma Kosova sa Srbijom.

Ova runda dijaloga je prva posle marta ove godine i diplomate u Briselu kažu da je u medjuvrenu došlo do krize u pregovorima, uz sukobe i neslaganja u vlasti i političkim krugovima u Prištini, ali i stavu Beograda da EU ništa ne čini da privoli Prištinu da ispoštuje ključni deo Briselskog sporazuma, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da su razgovori u Briselu teški, kao i da su pozicije dve strane i dalje značajno udaljene.

strana 1 od 98 idi na stranu