Poruka iz SAD: Tvrdnje o povlačenju priznanja Kosova...

Član Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma SAD Eliot Engel ocenio je da su "zavaravajuće" tvrdnje o povlačenju priznanja Kosova potpuno netačne.

Izvor: B92

Nedelja, 24.06.2018.

12:09

Poruka iz SAD: Tvrdnje o povlačenju priznanja Kosova...
Foto: GettyImages

On je dodao da bi Srbija trebalo da se odrekne takve politike, jer je nezavisnost Kosova nepovratna.

"Lažne tvrdnje Srbije da države okreću leđa Kosovu su zavaravajuće i izazivaju veliku ljutnju u svetu. Srbija bi to trebalo da zaustavi i vrati se normalizaciji sa svojim susedom. Nezavisnost Kosova i njen suverenitet su trajni", naveo je Engel na Tviter nalogu, a prenosi RTK 2.

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli pozdravio je podršku koju je ovaj odbor dao Kosovu.

"Pozdravljamo podršku Odbora i Stejt departmenta u naporima da se borimo protiv lažne propagande Srbije i njenih neuspelih napora da se blokira integracija u međunarodne komisije", napisao je Pacoli na Tviteru.

Pozvao je Beograd da zaustavi ovo "bezobzirno ponašanje" i ostane posvećen dijalogu, a ne da ga "zloupotrebljava".

Nedavno je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić predstavio dokument u kojem se tvrdi da je Liberija povukla priznanje nezavisnosti Kosova.

Ministar spoljnih poslova Liberije Gbezongar Milton Findli uručio je u Beogradu šefu srpske diplomatije Ivici Dačiću notu kojom Liberija obaveštava Srbiju da je poništila svoje priznanje nezavisnosti Kosova.

U noti piše da će ta odluka ostati na snazi sve do okončanja pregovora pod pokroviteljstvom EU o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Liberija je priznala Kosovo na osnovu saznanja da Beograd nije spreman da pregovara s južnom pokrajinom, navodi se u noti koja je predstavljena na konferenciji za novinare Dačića i Miltona Findlija.

Dodaje se da će Liberija poštovati dogovoreno između Beograda i Prištine, i glasaće u korist dogovorenog rešenja u Ujedinjenim nacijama.

Međutim, istog dana, liberijska vlada je putem zvanične medijske izjave "odbacila izveštaje u nekim međunarodnim i društvenim medijima o ukidanju diplomatskih odnosa sa Kosovom", navodi Koha.

"Liberija je bila jedna od prvih zemalja koje su priznale suverenitet Kosova 30. maja 2008. godine, nakon proglašenja nezavisnosti i ostaje posvećena Zajedničkoj deklaraciji o uspostavljanju diplomatskih odnosa. Obe zemlje nastavljaju da uživaju uzajamno poverenje i prijateljstvo", navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnoj internet stranici Ministarstva spoljnih poslova Liberije.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova izjavilo je da "ova izjava predstavlja ubedljiv dokaz za lažne vesti i 'ljute'srpske propagande protiv Kosova, što je dokazano sa državama Gvinejom Bisao i Ganom i drugim zemljama".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: