Mediji: Otac Džake bio u zatvoru zbog "Kosovo Republjik"

Beograd -- Ragip Džaka, otac Granita Džake, švajcarskog reprezentativca albanskog porekla sa Kosova, 1986. godine proveo je neko vreme u zatvoru u Beogradu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

To piše "Alo", navodeći da je Ragip Džaka bio uhapšen i zatvoren zbog pozivanja na ujedinjenje svih Albanca u jednu zemlju.

Kako navodi list, Ragip Džaka bio je jedan od prvih albanskih disidenata separatista osamdesetih godina prošlog veka, a jedan je i od prvih Albanaca koji su uzvikivali "Kosovo Republjik".

Sa 22 godine je zbog protesta protiv vlasti i pozivanja na ujedinjenje svih Albanaca u jednu zemlju i stvaranja velike Albanije 1986. godine priveden i jedno vreme je proveo u zatvoru u Beogradu, piše list.

Osuđen je na šest godina zatvora zbog parola protiv sistema, a slogani koje je nosio na demonstracijama bili su: "Trepča radi, Beograd se gradi", "Sloboda, ravnopravnost, demokratija", "Kosovo Kosovarima", "Hoćemo ujedinjene albanske zemlje", "Kosovo Republika", "Albanci smo, a ne Jugosloveni", "Ujedinjenje sa Albanijom"...

Odmah nakon izlaska iz zatvora, Ragip Džaka se odselio u Švajcarsku, gde je 1992. godine rođen Granit, navodi "Alo".

Ragip Džaka je učestvovao na protestima u februaru 1986. godine, na kojima je učestvovalo od 100 do 5.000 ljudi, a koji su predstavljali reakciju na međuetničke incidente.

Osim Ragipa Džake, u zatvoru je 15 godina proveo i njegov ujak, zbog vređanja Srbije.

Da su Džaka i njegov saigrač, takođe albanskog porekla sa Kosova, Đerdan Šaćiri, proslavljanjem golova uz rukama napravljen simbol orla na grudima, prema pisanju tog lista, želeli da isprovociraju Srbe govori i ponašanje albanskih političara iz Prištine, koji su tokom i posle utakmice dodatno provocirali Srbiju.

Pročitajte još:

Gardijan: Balkanska politika i tenzije na SP u Rusiji

Džaka i Šaćiri nisu jedini, provokacije i sa Kosova FOTO

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu