"Problemi da se rešavaju u miru, naciji ću se obratiti..."

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da rešenje između Srbije i Kosova mora da bude racionalno, kao i da se svi problemi rešavaju u miru.

Izvor: B92

Nedelja, 24.06.2018.

19:50

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Vučić je to izjavio nakon razgovora u Briselu sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini.

On je naveo da je danas postignuto nekoliko stvari, a one su pre svega veoma važne za Srbe na Kosovu i Metohiji.

“Dogovoreno je da svi problemi koje imamo moraju da se rešavaju u miru, poštujući jedni druge. To je veoma važno za Srbe na KiM, za sve građane Srbije. Razgovarali smo o tome da se usredsredimo na dijalog, da pokažemo da možemo da razgovaramo i da krenemo u rešavanje otvorenih problema. Nisam preterani optimista, ali otvorili smo mnogo pitanja“, rekao je Vučić za RTS.

"Naš interes je da sačuvamo nacionalne interese, ali i naš narod, tako da mu se ne dogodi ono što se 90-tih događalo našim sunarodnicima, i zato nastojimo da se pronađe kompromisno rešenje”, rekao je on.

Dodao je da se mora pronaći racionalno rešenje, koje će da ukaže poštovanje prema drugoj strani.

Vučić je najavio da će se u narednom periodu obratiti naciji, kada bude video da li ima šanse da se napravi kompromisno rešenje.

“Neću ništa potpisivati, već ćemo ići pred narod. Niko ne treba da se plaši samovlašća i donošenja odluka bez podrške naroda", naglasio je on.

Rekao je da trenutno ne može da kaže kada će izaći pred javnost, i da će to biti kada u glavi bude imao sliku šta je moguće, i da li ima uopšte kompromisa.

“U svakom slučaju ću se obratiti naciji i, ako nema kompromisa, reći ću zašto ga nema. Kompromisno rešenje će svakako biti važno za nas, jer sada nemamo ništa, jer smo to ništa 'dobili' 1999, 2004, 2008, 2010...Ono što tražimo je da imamo nešto, a ne ništa", ukazao je Vučić. Naveo je je da nije pitanje rokova, već interesa sveta, dodajući da je za bilo kakav kompromis neophodno da budu uključene sve velike sile.

“Nemoguće je bez toga. Ako budemo mogli da nađemo kompromis, i srpski i albanski narod će morati da se saglasi. Niko ne može da to izvede bez njih, i kompromis mora biti dobar za jedan i drugi narod. Ako uspemo, to će biti dobar rezultat za nas", objasnio je on.

Dodao je da danas još ne vidi da je tako nešto moguće. „Boriću se za normalnu budućnost Srbije, regiona, za najveći rast koji u prvih pet meseci Srbija ima u regionu, iako su svi lažni eksperti i politički protivnici govorili da ćemo imati najmanji rast. Opet imamo najveći mogući rast", naglasio je Vučić.

Rekao je da će se nastojati zadovoljiti nacionalne i državne interese, kako za Srbe na Kosovu i Metohiji, tako i sve ljude u Srbiji. Dogovoreno je, prema njegovim rečima, i da se dijalog intenzivira, ukazujući da će dolaziti predstavnici Evrope u Beograd, i kada ih javnost vidi i kada ne vidi, kao i da će naše delegacije biti češće u Briselu. Poručio je onima koji kritikuju - ako neko može da se više bori, neka preuzme odmah, a da ne drži pridike onima koji rade.

Zahvalio se građanima Srbije na pdoršci onima koji vredno rade boreći se da sačuvaju Srbiju i njene nacionalne interese. Kazao je da su danas ljudi iz EU bili veoma korektni i da su se trudili da na racionalni način usmere dijalog na budućnost.

„Zahvaljujem se građanima Srbije za podršku dijalogu, razgovorima za buduhcnost, ali i čvrst i jasan stav opstanka na našim ognjištima i očuvanju vitalnih interesa", naglasio je on na kraju razgovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: