"Pridružujem se opoziciji, sad se ujedinite"

Bivši poljski predsednik Leh Valensa izjavio je da se pridružuje opoziciji da bi se vladajući poljski konzervativci sprečili da pobede na predstojećim izborima.

Izvor: B92

Subota, 23.06.2018.

23:02

Foto: GettyImages

Valensa (74) govorio je na skupu opozicionih partija i aktivista u Gdanjsku, u zgradi posvećenoj pokretu "Solidarnost" koji je predvodio osamdesetih godina.

On je ocenio da vladajuća stranka Pravo i pravda preti demokratiji i da je neophodan zajednički napor kako bi se oni sprečili da ostanu na vlasti.

Na sastanku su bili prisutni lideri stranaka Građanska platforma i Moderne partije kao i predstavnici pokreta koji su organizovali velike ulične proteste, uključujući Komitet za odbranu demokratije i Ženski protest. Oni se protive politici vlade, tvrdeći da ona deli naciju i deluje destruktivno na njene međunarodne odnose.

Poljsku na jesen očekuju lokalni izbori, naredne godine se održavaju izbori za Evropski parlament i parlamentarni izbori, dok će 2020. Poljaci glasati na izborima za predsednika države.

Evropska komisija preti Poljskoj sankcijama zbog kontroverzne reforme pravosuđa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: