"Predstojeći samit EU o imigraciji biće težak"

Samit lidera EU zakazan 28. i 29. juna u Briselu posvećen najviše migrantima će biti težak, posebno zbog bojkota zemalja centralne Evrope sutrašnjem mini samitu

Izvor: B92

Subota, 23.06.2018.

11:26

Foto: Thinkstock

To je ocenio portparol francuske vlade Benžamen Grivo.

"Ne treba da lažemo naše građane. Samit naredne nedelje će biti težak", rekao je Grivo u izjavi francuskom radiju Evropa 1 i dodao da će pitanje migranata biti na dnevnom redu sutrašnjeg mini samita u organizaciji Evropske komisije.

Grivo je rekao da su stavovi o pitanju migranata daleko od složnih a da situaciju dodatno komplikuje bojkot sutrašnjem mini samitu zemalja Višegradske grupe koju čine Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka, inače zastupnice tvrde struje prema imigraciji.

Prema radnom dokumentu mini samita u čiji je uvid imala agencija Frans pres, učesnici bi trebalo da razgovaraju o "mehanizmu solidarnosti" prema kvotama, odnosno preraspodeli migranata po zemljama EU, čemu se od ranije protivi Vipegradska grupa.

Mini samit u nedelju okupiće desetak evropskih lidera, među kojima bi trebalo da bude i predsednik Francuske Emanuel Makron. Evropska komisija je ranije navela da je taj mini samit otvoren za sve evropske zemlje koje žele da učestvuju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: