Preminuo osnivač ozloglašene tajne službe Južne Koreje

Kim Džong Pil, osnivač ozloglašene južnokorejske tajne službe KCIA i bivši premijer, preminuo je danas u Seulu u 93. godini, saopštio je njegov sekretar.

Izvor: Beta

Subota, 23.06.2018.

08:54

Preminuo osnivač ozloglašene tajne službe Južne Koreje

Bivši zvaničnik je bio figura prvog plana konzervativne političke klase u Južnoj Koreji. Zajedno s bivšim predsednicima Kim Jung Samom i Kim Dae Džungom, smatrao se jednim od najuticajnijih političara u zemlji od 1980. do 1990 godine tokom takozvane "ere tri Kima".

Bio je premijer Južne Koreje od 1971. do 1975. i ; od 1998. do 2000. godine. Ušao je u politiku 1961. godine podržavajući generala Park Čung Hea posle vojnog udara. Kim je tada osnovao KCIA koja je učestovala u represiji protivnika vlasti. Vodio je i tajne pregovore 60-ih godina o normalizaciji odnosa s Japanom, bivšom kolonijalnom silom u regionu.

Stručnjaci smatraju da bio majstor u vođenju koalicione politike i da je uspevao da politički izađe jači posle raznih previranja u zemlji jer je "znao da se snalazi u složenim vodama južnokorejske politike".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: