"Ako se sastanu, Putin i Tramp treba da se fokusiraju..."

Poslednji sovjetski lider Mihail Gorbačov rekao je da bi lideri Rusije i SAD, ako se sastanu, trebalo da se fokusiraju na zaustavljanje trke u naoružanju.

Izvor: B92

Subota, 23.06.2018.

00:45

Getty Images

Takođe, on je apelovao i na razgovor o obezbeđivanju strateške stabilnosti.

Gorbačov je izjavu za agenciju Interfaks dao u vreme spekulacija da če se Vladimir Putin i Donald Tramp sastati sledećeg meseca. On je izrazio nadu da će dva predsednika "potvrditi pridržavanje glavnih sporazuma o nuklearnom razoružanju - START i INF".

I SAD i Rusija se međusobno optužuju za kršenje sporazuma o Nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), koji podrazumeva eliminaciju arsenala nuklearnih projektila dometa od 500 do 5.500 kilometara, bilo onih koji se lansiraju sa zemlje bilo krstarećih.

Tramp je kritikovao i Novi sporazum o smenjanju strateškog naoružanja, zamenu za START koji su 1987. potpisali Gorbačov i tadašnji predsednik SAD Ronald Regan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: