Zašto je Kikinda dobila Evropsku zastavu časti?

U zgradi gradske skupštine u Kikindi na počasnom mestu stoji Evropska zastava časti.

Izvor: Tanjug

Subota, 23.06.2018.

11:13

Zašto je Kikinda dobila Evropsku zastavu časti?
Foto: GettyImages

Ona je u ovaj grad stigla kao priznanje Skupštine Saveta Evrope za promovisanje zajedništva i razumevanja između naroda Evrope, a Kikinđani ne sumnjaju da su je zaslužili.

Pre svega, kako ističu sagovornici Tanjuga, zbog odnosa koji vladaju među stanovnicima ovog grada u kome žive pripadnici gotovo svih nacija, zbog negovanja multikulturalnosti, internacionalne saradnje, promocije evropskih vrednosti.

U Kikindi živi oko 70.000 stanovnika, većinsko stanovništvo je srpsko, a ostalo čine pripadnici gotovo svih nacionalnosti koji žive u Vojvodini: Mađari, Romi, Hrvati, Crnogorci, Rumuni, Makedonci, Slovaci, Rusini, Ukrajinci, Bugari, Bunjevci, Bošnjaci... I

mre Kabok iz Saveza vojvođanskih Mađara, koji su najbrojnija nacionalna manjina u ovom gradu, kaže da Mađari u Kikindi imaju odličnu saradnju sa pripadnicima svih ostalih nacionalnih manjina.

On naglašava da je mađarska nacionalna manjina tako dobru saradnju ostvarila i u prekograničnim projektima sa Mađarskom i Rumunijom i na taj način povezala Kikindu sa susednim zemljama i učvrstila međusobnu saradnju.

"Multikulturalnost i multikonfesionalnost koja postoji ovde, to je za nas neka prirodna pojava i to čini pozitivan duh ove sredine koji su prihvatili i svi oni koji su kasnije došli u Kikindu i oni ga nastavljaju", kaže Imre Kabok. On veruje da je to upravo razlog što je Zastava časti stigla iz Saveta Evrope u ovaj grad i tako odato priznanje građanima Kikinde.

"U Kikindi je normalna pojava da se u prodavnici ljudima obraća na tri, četiri jezika, kao i u institucijama i u samoj gradskoj upravi", naglašava Kabok. Prema njegovim rečima, nacionalne manjine u Kikindi imaju podršku vlasti da ostvaruju svoje projekte i ciljeve.

"One vrednosti koje su ranije stečene se i dalje primenjuju i uz puno razumevanje aktuelne vlasti imamo mogućnosti da svoje stvari uređujemo onako kako treba. To se pre svega odnosi na finansiranje onih institucija koje su veoma bitne za manjine, tu pre svega mislim na kulturu, obrazovanje, informisanje, o tome se vodi racuna”, napominje Kabok. Priznanje Kikindi, kao primer grada u kome se gaje interkulturalni odnosi i evropski duh, odao je i Erih Friz, član Parlamentarne skupštine SE koji je uručio Evropsku zastavu časti gradonačelniku Kikinde.

"Kikinda je dobar primer grada u kome se gaji interkultura, u kome se gaje interkulturalni odnosi, gde se kuju planovi za zajedničku međunarodnu budućnost, za kulturu. Na području Banata je zapanjujuće to što ima puno prekograničnih kontakata i projekata, a znamo svi da ta prekogranična I internacionalna saradnja nije uvek bez nekih tenzija", rekao je Fric.

A što se tiče građana Kikinde, za njih se tolerancija i dobri međunacionalni odnosi podrazumevaju. Oni, kažu, žive bez predrasuda, a život je pođednako i lak i težak za sve. Njihova nacionalna prava se poštuju, u službenim ustanovama i institucijama mogu da koriste svoj jezik, omogućeno im je informisanje na nekom od jezika nacionalnih manjina, postoje i dvojezične škole.

Naglašavaju da je upravo ta etnička raznolikost obogatila život u Kikindi. I gradonačelnik Kikinde Pavle Markov zadovoljan je što je prepoznat trud i napor celokupnog društva i zvaničnih instuitucija.

"Mi smo u prethodnom periodu pokazali na koji način doživljavamo višenacionalnu sredinu i na koji način se politički odnosimo prema tom mogućem problem", kaže on, uveren da će Zastava časti još više popraviti imidž Kikinde.

Markov ocenjuje da je priznanje značajno za sve one koji prvi put dolaze u Kikindu i žele tu da žive i investiraju, sarađuju sa ovim gradom i zaključuje da je nagrada neka vrsta lične karte Kikinde, koja otvara određena vrata koja, kako priznaje, možda u nekim drugim okolnostima i ne bi bila otvorena. "U svakom slučaju ova nagrada daje nam neki osećaj posebnosti", zaključuje gradonačelnik Kikinde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: