"Kada bi Tramp rehabilitovao Bobija Fišera..."

Bivši jugoslovenski šahovski velemajstor Božidar Ivanović je zatražio od predsednika SAD Donalda Trampa da posthumno rehabilituje šahistu Bobija Fišera.

Izvor: Tanjug

Petak, 22.06.2018.

22:07

Getty Images / Junko Kimura / Staff

Fišer je osuđen zbog kršenja sankcija Saveznoj Republici Jugoslaviji pre 26 godina.

Ivanović je poručio da bi na taj način bila "skinuta senka sa Amerike" kojoj je upravo Fišer doneo sportsku slavu na vrhuncu sovjetske šahovske dominacije.

On je za Glas Amerike, rekao kako očekuje da će Tramp, čije ponašanje "deluje drugačije u odnosu na svoje prethodnike, i uopšte politicare u svetu", oceniti da je politički progon Fišera zbog kršenja sankcija partijom šaha bila "nepravda i tragedija".

"Smatram da će Tramp oceniti da je to bila nepravda i tragedija. Očekujem da će se sada, 10 godina nakon Fišerove smrti, te senke ukloniti sa Amerike, a i predsednik Tramp će dobiti mnogo poštovalaca ako to obavi, jer Fišer ima mnogo pristalica u svetu, naravno i u Americi", rekao je Ivanović.

Crnogorski šahovski velemajstor rekao je da je pre dve neđelje uputio zahtev Ambasadi SAD u Podgorici, u kome je zatražio informaciju o tome da li je njegovo pismo Trampu stiglo u Belu kuću, ali da još uvek nije dobio odgovor.

Ivanović je podsetio da je Fišer postao prvak sveta sa 29 godina, pobedivši Borisa Spaskog u Rejkjaviku, te da je, nakon odbijanja FIBA-e - u to vreme pod jakim sovjetskim uticajem - da uvaži njegove realne zahteve u vezi uslova za odbranu titule, napustio šah, koji nije igrao narednih 20 godina, prenosi Glas Amerike.

On takođe podseća da je Fišer punih 20 godina posle toga došao da odigra prijateljski meč sa Spaskim na Svetom Stefanu i u Beogradu, u vreme sankcije Saveznoj Republici Jugoslaviji, zbog čega mu je Amerika zapretila kaznom od 10 godina zatvora.

Fišer je, nastavlja Ivanović, "kao ponosan čovek i šampion sveta, odbio da pristane na takvu pretnju", pa je odigrao meč i dobio deset godina zatvora, da bi se ubrzo razboleo i bio pušten iz zatvora.

Ivanović je dodao i da je " povodom "slučaja Fišer" na Islandu tada formirana sedmoclana delegacija na čelu sa šefom diplomatije te zemlje, te da je tada odluceno da Fišer može da ide u jednu od šest zemalja, među kojima je bila tadašnja država Srbija i Crna Gora.

Vlasti Srbije i Crne Gore nisu htele da prime Fišera, ali ga je primio Island i on je tamo umro i sahranjen 17. januara 2008, rekao je Ivanović.

Nakon "zabranjenog" meča sa Spaskim na Svetom Stefanu koji je završio njegovom pobedom od 10-5, uz petnaest remija, Fišer se sklonio u Japan, a SAD zatražile njegovo izručenje, što je izostalo kada mu je Island dao državljanstvo i poslao po njega avion. Na Islandu je živeo do smrti 17. januara 2008.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: