"Veleobrt" – otkrivena pozadina priče "devojčica i Tramp"

Priča vezana za naslovnu stranu "Tajma" sa foto-ilustracijom uplakanog deteta imigrantkinje iz Hondurasa koje stoji naspram Donalda Trampa dobila je novi obrt.

Izvor: Tanjug

Petak, 22.06.2018.

17:52

Foto: Gettyimages

Kako prenose mediji, ispostavilo se ne samo da devojčica nije prisilno odvojena od majke, već su njih dve napustile Honduras bez znanja oca i ostale dece.

Fotografija je izazvala bes javnosti prema politici Trampove administracije da razdvaja roditelje imigrante od njihove dece, od čega je Bela kuća u međuvremenu odustala.

"Bi-Bi-Si" prenosi da je zahvaljujući ovoj fotografiji neprofitna organizacija iz Teksasa "Centar za obrazovanje i pružanje pravnih usluga izbeglicama i migrantima" putem donatorske kampanje na Fejsbuku obezbedila 17 miliona dolara.

"Tajm" je juče objavio da je fotografiju za "Geti imidžiz" slikao Džon Mur, dobitnik Pulicerove nagrade, koji godinama fotografiše imigrante na graničnim prelazima između SAD i Meksika.

Sporna Murova fotografija načinjena je ove nedelje.

"Ovog puta mi je bilo baš teško. Čim je sve bilo završeno, ubacili su ih (imigrante) u kombi. Morao sam da stanem i duboko udahnem nekoliko puta. Sve što sam želeo u tom trenutku bilo je da je uzmem u naručje. Ali, nisam to mogao", rekao je Mur.

On je za Bi-Bi-Si izjavio da je majka podojila dvogodišnju devojčicu iz Hondurasa, nakon što su na splavu prešle reku Rio Grande koja razdvaja SAD i Meksiko.

Rekao je da je devojčica dok su nju i majku pripadnici američke Pogranične patrole privodili u pograničnom gradu Mekalen u Teksasu. Prethodno je Mur za "Tajm" kazao da je samo majka privedena.

Sada se ispostavilo da devojčica u ružičastoj jakni ipak nije jedno od hiljada imigrantske dece koja su odvojena od roditelja.

"Moja ćerka je postala simbol razdvajanja dece na granici SAD. Možda je čak dotakla i srce predsednika Trampa. Svakome se cepa srce kada vidi šta joj se dešavalo u tom trenutku", kazao je Rojtersu otac devojčice Denis Valera.

On je naveo da je devojčica zajedno sa majkom Sandrom Sančes pritvorena u Mekalenu, nakon što je Sančesova zatražila azil u SAD.

Zamenica ministra spoljnih poslova Hondurasa Neli Heres potvrdila je za Rojters Valerinu verziju događaja.

Svedočio je i Karlos Ruis, pripadnik Pogranične patrole koji je pronašao Sančesovu i ćerku, navodeći da je od majke zatražio da ćerku spusti na zemlju kako bi je pretresao.

"Dete je počelo da plače odmah nakon što je spušteno na zemlju. Lično sam prišao majci i upitao je 'Jel sa vama sve ok? Da li je dete ok?' I ona je rekla 'Da. Ona (devojčica) je umorna i žedna. Sada je 11 sati uveče", prepričao je događaj Ruis.

Prema informacijama britanskog lista "Dejli mejl", dvogodišnja devojčica se zove Janela Deniz.

Otac devojčice kazao je da su majka i ona otišle iz grada Puerto Kortes u Hondurasu, a da nisu obavestile ni njega ni još troje dece uzrasta 14, 11 i šest godina koje Valera i Sančesova imaju.

Valera je naveo da veruje da je Sančesova sa najmlađom ćerkom krenula u SAD u potrazi za boljim ekonomskim prilikama.

"Ako budu deportovane, to je okej dok dete ne razdvajaju od majke. Čekam da vidim šta će s njima biti", rekao je Rojtersu Valera.

On je "Dejli mejlu" kazao da misli da je Sančesova platila 6.000 dolara krijumčaru da nju i ćerku prevede preko granice.

"Deca (ostalo troje) gledaju šta se dešava. Malo su zabrinuti, ali ja se trudim da to mnogo ne pominjem. Znaju da su im majka i sestra sada na sigurnom", naveo je Valera.

Američki predsednik Tramp potpisao je u sredu izvršnu uredbu kojom se imigrantskim porodicama, koje ilegalno pređu južnu granicu SAD, omogućava da ostanu zajedno sa decom dok čekaju na ishod imigracionog postupka.

Američki ministar odbrane Džejms Matis izjavio je da će Pentagon "odgovoriti ako se bude zahtevalo" da pomogne u smeštaju migranata privedenih prilikom ilegalnog prelaska američko-meksičke granice.

AP je preneo da je Matis kazao da će Pentagon podržati sve što Ministarstvo za unutrašnju bezbednost bude navelo da je potrebno, komentarišući tvrdnje novinara da su federalne agencije već odredile četiri vojne baze za potencijalni privremeni smeštaj privedenih migranata, uključujući decu bez pratnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: