Rusi u Srbiji: Ne želimo natrag. Znate zašto?

Prema podacima ruske agencije za statistiku Rostat, nakon početka rata u Ukrajini 2014. u Srbiju se tokom dve godine doselilo ukupno 2.080 državljana Rusije.

Izvor: RSE

Petak, 22.06.2018.

12:15

Rusi u Srbiji: Ne želimo natrag. Znate zašto?
Foto: Gettyimages

Među njima je i četvoročlana porodica Onoprijev, koja se doselila u Staru Pazovu nadomak Beograda, piše RSE.

Kako kažu za Radio "Slobodna Evropa", u Srbiju su došli iz Rostova na Donu, grada koji se nalazi na 50 kilometara od istočne granice Ukrajine. Preselili su se 2014. godine, nakon početka oružanih sukoba u Donjecku i Lugansku, jer se, kako sami kažu, u Rusiji više nisu osećali sigurno.

Prema rečima Andreja i Ivete, najveća prepreka za spokojan život u Rostovu je visok stepen kriminala, zbog kojeg svoju decu nikada nisu smeli da puštaju da bilo gde idu sami.

"Visoki stepen kriminala je tamo, razumete. Mogu te kidnapovati, mogu te prebiti, mogu te silovati itd... U medijima i novinama stalno piše ubistva, ubistva", kaže Andrej Onoprijev.

Pored kriminala, Onoprijevi su brinuli zbog blizine rata u Ukrajini i opasnosti da njihovi sinovi odu u rusku vojsku a potom budu regrutovani.

"Jedna prijateljica mi kaže: 'Slušaj, uradi bilo šta da ovo izbegneš. Jedva sam preživela ovu jednu godinu i sva sam posedela.' Ne daj bože. Druga prijateljica je skoro izgubila sina", navela je Iveta Osher.

Andrej Onoprijev pokrenuo je svoj blog, na kome je redovno kačio fotografije života u Rostovu na Donu, snimke ratnih konvoja sa oklopnim vozilima i municijom i siromaštva u kojem žive stanovnici Rostova.

"Sada je u toku rat u Siriji. Kada zemlja troši novac za ratove onda život postaje sve teži i teži za stanovnike. Njena majka na primer prima penziju od negde oko sto dolara. I mora ona da preživi sa tom penzijom! To je jako teško."

Njegova žena Iveta dodaje da penzija njene majke nije dovoljna da plati vodu, struju i ostalo i da je zbog toga primorana da radi iako ima preko 70 godina.

Za Srbiju su čuli preko prijatelja i dva puta su je posetili pre nego što su se doselili u Staru Pazovu 2015. godine, gde i sada žive. Na odluku da se presele najviše je uticala činjenica da u Srbiji lako mogu da dobiju privremenu boravišnu dozvolu ukoliko kupe nekretninu.

Da je i život u Srbiji nesavršen saznali su iy iskustva, kada su se susreli sa birokratskim poteškoćama prilikom otvaranja restorana srpsko-ruske kuhinje, od kojeg su planirali da žive. Međutim i pored ovih poteškoća, Onoprijevi sami ističu da ipak žele da odbace rusko državljanstvo i postanu punopravni građani Srbije.

"A znate zašto? Zato što vi sa svojim pasošem možete da putujete bez viza, recimo, u Grčku, u Nemačku, u Francusku, u Italiju, ja maštam da posetim Italiju, a nama s ruskim pasošima potrebna je viza za putovanje u šengenski prostor", kaže Iveta i izričito ponavlja: "Neću u Rusiju!"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: