"Odvajanje dece od roditelja videli smo i u NDH"

Poznati američki novinar Džeremi Skahil je politiku Donalda Trampa da odvaja decu od roditelja migranata usporedio s praksom u zločinačkoj tvorevini NDH.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Novinar je stanje sa migrantskom decom uporedio s logorom za decu koji su ustaše tokom Drugog svetskog rata držali u Sisku.

U epizodi podkasta nazvanoj “administracija mržnje”, Skahil na početku citira svedočenje zaposlenika Crvenog krsta o tome šta je video u jednom logoru za decu, na početku ne navodeći o kojem je logoru reč.

Skahil ističe da su vlasti to mesto opisivale kao “sklonište za decu izbeglice”, te navodi svedočenje zapolsenog u Crvenom krstu.

“Nedaleko od ambulante, iz druge barake mogao se čuti tužni plač djece. U njoj je na golom podu bilo oko 400 dece - od novorođenčadi, dece stare nekoliko nedelja ili meseci, pa sve do onih od 10 godina. Koliko je dece tu došlo i što se sa svima njima događalo, više se ne može saznati. Deca smeštena u dečje barake neutešno su plakala i dozivala svoje majke, koje su bile udaljene nekoliko koraka, ali fašistički kriminalci nisu dali majkama da priđu svojoj djeci.”

Novinar tek onda otkriva kako je reč o ispovesti zaposlenog u Crvenom krstu, koji je to sve video u “fašističkoj Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata”, te da “to nije bilo sklonište za izbeglu decu nego koncentracioni logor u Sisku koji su vodili ustaški saveznici Hitlera”.

Skahil podseća da je dečji logor u Sisku osnovan 1942. godine, na početku s 900 dece u njemu, “većinom Srba”, te da je u njemu na vrhuncu bilo više od šest hiljada dece, od kojih je umrlo između 1100 i 1600. Podseća se i da su nacisti imali logore za decu, te da su u jednom prilikom zatvorenicima u jednom od njih naredili da na brzinu izgrade dečje selo kako bi prevarili ljude iz Crvenog krsta o tome u kakvim se uslovima živelo.

Novinar ističe da je politika Trampove administracije koja razdvaja decu od roditelja migranata, te ih onda šalje u kavezima na mesta koja nemaju često ni osnovne uslove za život, deo prakse koja nažalost nije nepoznata u ljudskoj istoriji, ali i da ne treba insistirati na uspoređivanju sa ustašama ili nacistima.

Džeremi Skahil je inače novinar "The Intercept", čiji je dokumentarni film “Dirty Wars” bio nominiran za Oskara, a za svoj novinarski rad dobio je uglednu nagradu “The George Polk Book Award”. Devedesetih je izveštavao s prostora bivše Jugoslavije.

strana 1 od 470 idi na stranu