"Traže da se uvede ratno stanje, vidite s kim imamo posla"

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da postoji mogućnost uključivanja Oružanih snaga BiH u rešavanje problema s migrantima.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 21.06.2018.

16:05

Foto: Tanjug/AP/Amel Emriæ

"Pokrenuću inicijativu da se omogući uvođenje Oružanih snaga BiH u rešavanje problema migranata ukoliko on, ne daj bože, eskalira", rekao je Mektić novinarima u Sarajevu posle sednice Operativnog štaba koji se bavi migrantskom krizom u BiH.

On je pozvao političare na svim nivoima vlasti da problem u vezi sa migrantima u BiH ne koriste za predizbornu kampanju.

"Molio bih političare da se ne petljaju u ovaj problem, oni ne mogu pomoći. Mi nemamo kvalitetnu termovizijsku kameru, nemamo radara, ali ne - oni od toga prave predizbornu kampanju. Kćerka (načelnika Velike Kladuše) Fikreta Abdića je juče zatražila da se u BiH proglasi ratno stanje. Vidite li s kakvim mi političarima imamo posla", istakao je Mektić.

On je pozvao poslanike u parlamentu BiH da se stvore uslovi da se izdvoji više od 75 hiljada konvertibilnih maraka, koliko je do sada izdvojeno za rešavanje problema migranata u BiH, dodavši da je, zahvaljujući njegovom angažmanu, obezbeđena pomoć u iznosu od pet miliona evra od EU.

Ministar bezbednosti BiH je upozorio da će problem s migrantima u BiH trajati, da vlasti u BiH "nemaju čarobni štapić da ga reše", i da treba jačati zaštitu državne granice, jer EU nema rešenja za migrantsku krizu.

Mektić je upozorio na kriminal u vezi s migrantima, tražeći hapšenje krijumčara migranata, što je ocenio kao "posao unosniji od krijumčarenja droge".

Po njegovim rečima, policijske službe navode da imaju problem s tužilaštvima, koja se "ne snalaze i sporo vrše istrage", te je pozvao tužilaštvo da "odredi broj tužilaca koji se znaju baviti slučajevima krijumčarenja ljudi".

Ministar je rekao da većina migranata dolazi iz Bugarske i Grčke, te da migracije funkcionišu na bazi kriminala, trgovine i krijumčarenja ljudi.

"To je karakteristično za celu rutu. Tražim od policijiskih agencija da budu aktivne na celoj ruti. Ovo je postao ozbiljan biznis koji donosi više profita od krijumčarenja droge. Pojedinci iz migrantskih grupa su se počeli baviti krijumčarenjem", kazao je.

Od početka godine u BiH je ušlo oko 6.600 migranata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: