Novi potres za Evropu – "bojkot"

Zemlje Višegradske grupe, zastupnice tvrde linije prema imigraciji, saopštile su da neće učestvovati u nedelju na evropskom mini-samitu u organizaciji EK.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.06.2018.

18:07

Novi potres za Evropu –
Getty Images

Taj skup se vidi kao izraz podrške Evropske komisije nemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

Premijeri Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske, okupljeni u Budimpešti, osporili su danas legitimitet mini-samita i naveli da će biti prisutni na redovnom samitu EU, 28. i 29. juna u Briselu.

"(Predsednik Evropskog saveta Donald) Tusk je zadužen za organizovanje samita, a ne Evropska komisija. Znamo da će biti mini-samita, ali mi nećemo učestvovati jer je to protiv navika EU", rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

Njegov poljski kolega Mateuš Moravjecki je rekao da je mini-samit "neprihvatljiv".

"Nećemo učestvovati. Oni žele da ponavljaju stare predloge, koje smo već odbili", naveo je on.

Organizovan u trenutku kada se kancelarka Merkel nalazi pod pritiskom svojih bavarskih koalicionih partnera da izdejstvuje tvrđe propise i evropsku praksu po pitanju migracija, mini-samit u nedelju okupiće najmanje 12 evropskih lidera, među kojima će biti i francuski predsednik Emanuel Makron.

Evropska komisija je juče saopštila da je samit otvoren za sve evropske zemlje koje žele da učestvuju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: