Mediji treći stub borbe protiv nasilja nad ženama

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović istakla da su mediji treći stub borbe protiv nasilja nad ženama.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 21.06.2018.

11:55

Mediji treći stub borbe protiv nasilja nad ženama
Tanjug, Dragan Kujundžiæ

"Pored stuba države koja je zadužena da napravi zakonodavni okvir, nevladinog sektora bez kojeg nema razgovora kada govorimo o borbi protiv nasilja nad ženama, mediji su taj treći stub bez kojeg ništa ne možemo zajedno da uradimo", poručila je Mihajlović.

Ona je na sastanku sa grupom "Novinarke protiv nasilja" koja ima za cilj unapređenje kvaliteta medijskog izveštavanja o rodno zasnovanom nasilju.

Izrazila je zadovoljstvo što je inicijativa o formiranju ove grupe potekla prvenstveno od strane novinarki, i obećala da će Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, na čijem je čelu, i Vlada Srbije pružiti podršku i pomoć u radu grupe kako bi se u javnosti drugačije prikazivalo nasilje nad ženama i pre svega preveniralo.

"Želimo da sprečimo koliko god možemo nasilje nad ženama, devojkama i devojčicama, jer je to nešto što se gotovo svakodnevno dešava u Srbiji", izjavila je Mihajlović, naglašavajući da su podaci porazni i da nije dobar način na koji se o tome izveštava.

"Izveštava se uglavnom tabloidno ili onda kada se nasilje već desi, a toliko je mogućnosti i nekog zajedničkog rada i partnerstva gde mislim da možemo to da prikažemo na drugačiji način i da podignemo svest u Srbiji šta znači udariti ženu ili udariti devojčicu", izjavila je Mihajlović.

Novinarka Maša Mileusnić iz grupe "Novinarke protiv nasilja" kaže da je grupa formirana na poziv Fonda B92 i Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP), s ciljem da istakne veliku odgovornost medija kada je u pitanje izveštavanje o nasilju nad ženama.

"Mi ćemo se truditi i u prvi plan ćemo da ističemo da nasilje nad ženama u izveštajima medijima bude predstavljeno kao društveni problem, jer to i jeste. Trudićemo se da koliko god je moguće utičemo da se smanji broj tabloidnog izveštavanja", izjavila je ona.

Dodaje da je reč o otvorenoj grupi, kojoj mogu da se priključe sve novinarke koje se bave ili žele da se bave ovom temom, i na taj način spreče senzacionalističko i štetno izveštavanje u medijima.

"Napravićemo jednu bazu dokumenata koji su jako bitni za izveštavanje o nasilju nad ženama i bazu odgovornih i profesionalih saradnika koji će davati izjave u medijima i samim tim sprečiti to štetno izveštavanje", istakla je Mileusnić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: