Radev: Računajte na podršku Bugarske

Predsednik Bugarske Rumen Radev podržao pridruživanje Srbije EU i pozvao na veću aktivnost u povezivanju regiona koja je važna za evropske integracije.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.06.2018.

13:31

Radev: Računajte na podršku Bugarske
Foto: Tanjug, Zoran Žestiæ

Radev je na konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksadrom Vučićem rekao da evropska budućnost garantuje bezbednost i stabilnost regiona. "Uverio sam predsednika Vučića da vaša zemlja može da računa na našu podršku", rekao je Radev.

On je naveo da dijalog Beograda i Prištine nema alternativu i da mora da se nađe rešenje bez kojeg nema evropske budućnosti. Dodao je da argumenti srpske strane moraju biti analizirani i pažljivo procenjeni, jer inače nema održivog rešenja.

Bugarski predsednik je rekao da je 2025. kao datum ulaska Srbije u Evropsku uniju ambiciozan, ali dostižan cilj, dodavši da to zahteva reforme u ključnim oblastima.

On je rekao da je napreduju robna i turistička razmena dve zemlje i infrastrukturni projekti poput auto-puta Beograd-Niš i gasne interkonekcije, dodajući da je infrastrukturna povezanost važna za evropsku integraciju regiona i da se u tome mora biti aktivniji.

Radev je rekao da su odnosi Bugarske i Srbije na takvom nivou da pozitivni procesi dominiraju i da postoji odlučnost da se radi zajedno.

"Istorijsko pomirenje na kojem je izgrađena Evropa, mora naći mesto na Balkanu zato što jezik mržnje mora da ostane u prošlosti. Na njegovo mesto dolaze saradnja i prijateljski odnosi", rekao je Radev i dodao da toga moraju biti svesne sve zemlje "u našem krhkom regionu".

On je rekao da će se sutra sastati s bugarskom nacionalnom manjinom u Srbiji i da će biti razmotrena konkretna pitanja. "Očekujemo da će naša nacionalna manjina osetiti snažniju podršku srpske države", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: