"Šta će biti sa našim ćerkama i sinovima?"

Snimak na kojem se čuju glasovi dece meksičkih migranata koja plaču za roditeljima od kojih su ih odvojili na granici, izazvao je opšte nezadovoljstvo javnosti.

Izvor: B92

Sreda, 20.06.2018.

13:27

Foto: Tanjug/AP/Gregory Bull

"Tata! Tata!", čuje se dete uz plač na snimku koji je u ponedeljak objavila neprofitna organizacija Propublika, a koji je kasnije dostavljen agenciji AP.

Borac za ljudska prava Dženifer Harburi kaže da je snimak primila od jednog uzbunjivača i da je Propublici rekla da je snimljen prošle nedelje.

Američka ministarka za unutrašnju bezbednost Kirstjen Nilsen rekla je da nije čula audio-snimak, ali da je vlada smestila dece u centre i da se sa njima humano postupa.

Vlada ima visoke standarde za pritvorske centre i deca su dobro zbrinuta, rekla je ona i dodala da Kongres treba da popuni rupe u zakonu kako bi porodice mogle da ostanu zajedno.

Audio-snimak se pojavio u trenutku kada su se političari i advokati okupili na američko-meksičkoj granici, kako bi posetili američke imigracione pritvorske centre i izvršili pritisak na administraciju Donalda Trampa.

Juče je na granici oko 80 ljudi priznalo da su krivi po optužbi za ilegalnu migraciju, a neki su sudijama postavili pitanja kao što su: "Šta će biti s mojom ćerkom?" i "Šta će se desiti sa mojim sinom?"

Advokati su na saslušanju rekli da su imigranti poveli dvadesetak dečaka i devojčica sa sobom u SAD, a sudija je odgovorio da ne zna šta se desilo sa njihovom decom.

Najmanje 2.000 dece migranata otrgnuto je od svojih porodica, od kada su, početkom aprila, Amerikanci počeli da primenjuju novi, kontroverzan način borbe protiv ilegalne imigracije.

To je pokrenulo kritike na račun administracije predsednika Donalda Trampa i njegove politike "nulte tolerancije" prema svima koji ilegalno uđu u SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: